Afrovibes Festival 20ste jubileum – 4 tot en met 15 oktober in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

Afrovibes Festival 20ste jubileum – 4 tot en met 15 oktober in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam

Afrovibes Festival viert van 4 tot en met 15 oktober haar 20ste jubileum! Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en brengt werk van actuele makers en kunstenaars uit zowel het (Oost) Afrikaanse continent als de Afrikaanse diaspora in Europa en Nederland. Dit jaar presenteert Afrovibes een programma vol theater, dans, muziek en spoken word rondom het thema Liquid Traces | Vloeibare Sporen.

Data | Steden | Theaters
Amsterdam
 4 t/m 8 oktober Frascati, 7 & 8 oktober Muziekgebouw aan ’t IJ, 12 t/m 14 oktober De Balie en 14 oktober Bijlmer Parktheater.
Rotterdam 5 t/m 7 oktober Maas theater en dans, 12 oktober Theater Zuidplein en 15 oktober Kunsthal
Utrecht 10 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 & 15 oktober Theater Kikker.
Kaartverkoop voor het hoofdprogramma is via de verschillende theaters al gestart. Eind juli staat het gehele programma op afrovibes.nl

Festival thema 2023: Liquid Traces | Vloeibare Sporen
Nederland markeert 2023 als een herdenkingsjaar voor het einde van de slavernij door Nederland. Vanuit hier geeft Afrovibes vorm aan het thema Liquid Traces | Vloeibare Sporen, waarbij de oceanen centraal staan als hoofdrolspelers. Het water van de oceanen herbergt herinneringen en sporen aan koloniale reizen, maar is ook een verbindende kracht tussen culturen en continenten. In het programma wordt water op poëtische wijze gebruikt om de complexiteit van het leven in een postkoloniale wereld te begrijpen. Met Liquid Traces biedt Afrovibes een artistiek antwoord op de herinnering aan ons (koloniale) verleden, culturele en politieke debatten over identiteit en dekolonisatie en de pogingen om in het reine met ons verleden te komen.

Afrovibes Festival 2023: een greep uit het programma
Afrovibes Festival opent op 4 oktober in Frascati met East African Bolero van choreograaf Wesley Ruzibiza (Rwanda). Ruzibiza liet de oorspronkelijke compositie van Ravels Bolero los en vormde deze om tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal. Acht dansers uit Rwanda, Oeganda en Tanzania smelten de polyfonie van traditionele dansen uit Oost Afrika samen tot een eigentijdse moderne dans op het ritme van de Bolero en klanken van elektronische muziek. Ook te zien bij Maas theater en dans in Rotterdam.
Met Afrikan Party van choreograaf Oulouy (Ivoorkust) en de dansers van Supa Rich Kids (Nigeria, Ivoorkust en Zuid-Afrika) brengt Afrovibes een waar dans- en theaterfestijn vol humor, poëzie en levenslust. De voorstelling is een futuristische ode aan Afrika, waarin de diversiteit van Afrikaanse culturen wordt gevierd met een mix van urban dance, mime, performance en mode. Te zien bij Frascati in Amsterdam, Maas theater en dans in Rotterdam en Stadsschouwburg Utrecht.
The Black Circus of the Republic of Bantu van regisseur Princess Rose Zinzi Mhlongo (Zuid-Afrika) 
legt de gewelddadige en beschamende erfenis bloot van etnologische tentoonstellingen – zoals “menselijke dierentuinen” – die in het verleden populair waren in de Westerse samenleving. Kunstenaar Albert Khoza (ZA) gaat de confrontatie aan met de etnische schoonheid en trots van zijn zwarte – niet-witte, niet-slanke – lichaam. Hij onderzoekt de voortdurende pijn van historisch en systematisch racisme en creëert ruimte voor collectieve genezing en een kans om waardigheid terug te winnen. Te zien bij Frascati in Amsterdam en Maas theater en dans in Rotterdam.

Afrovibes Foundation & Festival
Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent én de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artists-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar om nieuw werk te maken en te presenteren.

FOTO:©Edgar de Melo

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.