Over twee weken start Afrovibes Festival 2018! Afrovibes viert dit jaar z’n 15e editie en brengt van 4 t/m 14 oktober jonge pioniers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek en poëzie uit Afrika naar Nederland! Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in de verschillende theaters maar ook op locaties in de publieke ruimte. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van grootstedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en het publiek. Dit jaar zijn er 9 premières. Thema van dit jaar is LAND. Tickets & info via afrovibes.nl
Data en theaters/steden
Amsterdam 4 t/m 6 oktober Compagnietheater, 5 t/m 7 oktober Tolhuistuin, 7 oktober Bimhuis, 9 & 10 oktober De Balie en 12 oktober Bijlmer Parktheater.
Den Haag 6 & 7 Het Nationale Theater (Theater a/h Spui) en 8 oktober Institute for Social Studies.
Rotterdam 13 & 14 oktober Maaspodium en 14 oktober Kunsthal.
Utrecht 13 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 oktober TivoliVredenburg.
UITGELICHT – de premières:
Amsterdam – Compagnietheater 4 t/m 6 oktober
Het Compagnietheater is dit jaar hoofdlocatie van Afrovibes. Op donderdag 4 oktober wordt hier het festival geopend met de Europese première van dansvoorstelling With Nothing But Silence They Turned Their Bodies To Face The Noise van PJ Sabbagha & Athena Mazarakis uit Zuid-Afrika. Nora Chipaumire (ZW / VS) komt met de voorstellingen #POP en 100% PUNK naar het festival. Beide zijn Nederlandse premières. De Zuid-Afrikaanse ontwerper Lesiba Mabitsela maakte speciaal voor Afrovibes een nieuwe versie van zijn mode-performance Black Tie – Missionary Position. Ook theatervoorstelling Womb of Fire van Sara Matchett beleeft in het Compagnietheater zijn Europese première.
Amsterdam – Tolhuistuin 5 t/m 7 oktober
Ook is Afrovibes weer terug in de Tolhuistuin. Dit jaar gaan daar twee locatievoorstellingen in première. Spoken word voorstelling Here to There van dichter Koleka Putuma (ZA) en choreograaf Niki van Callandt (NL) was vorig jaar onderdeel van het artist-in-residence-programma en is uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling. Niki van Callandt kreeg dit jaar de Nieuwe Makers subsidie toegekend. Daarnaast gaat ook dansvoorstelling The Wave van Alida Dors (NL) in première.
Den Haag – Het Nationale Theater 6 & 7 oktober
Dit jaar is Afrovibes een heel weekend in Het Nationale Theater. Beide dagen bieden we een programma aan in samenwerking met Black Achievement Month.
Zaterdag 6 oktober is de Nederlandse première van dansvoorstelling BACK van de Zuid-Afrikaanse choreograaf PJ Sabbagha.
Rotterdam – Maaspodium 13 & 14 oktober
Het weekend van 13 & 14 oktober neemt Afrovibes het Maaspodium helemaal over met een programma vol dans, theater, muziek en spoken word. Op 14 oktober gaat hier dansvoorstelling We’re Here van Future in Dance (Indirah Tauwnaar) in première.
De premières:
With Nothing But Silence They Turned Their Bodies To Face The Noise
Choreografie: PJ Sabbagha & Athena Mazarakis
2017 | Zuid-Afrika | Europese première Do 4 okt 19.30 uur, Compagnietheater Amsterdam
Een dansvoorstelling over de relatie tussen mensen en hun leefomgeving. Een verzet tegen de milieuaantasting van de plek die we thuis noemen en onze eigen steeds groter wordende rol hierin.
#PUNK
Choreografie: Nora Chipaumire
2018 | Zimbabwe, Verenigde Staten| Nederlandse première Vr 5 okt 19.00 uur, Compagnietheater Amsterdam
Een rauw concertoptreden geïnspireerd op indie muziek uit de jaren ’70, Americana en Nora’s jeugd en herinneringen in Zimbabwe in de jaren ’70 – ’80, maar vooral punk en Patti Smith, ‘The Godmother of Punk’.
Here to There
Regie: Koleka Putuma (ZA) | Choreografie: Niki van Callandt (NL)
2018 | Zuid-Afrika & Nederland |Première Vr 5 okt 19.00 uur, Tolhuistuin Amsterdam
Spoken word voorstelling Here to There neemt bezoekers mee naar het gedeelde verleden van Afrika en Nederland en hoe we met deze erfenis kunnen omgaan.
Womb of Fire
Regie: Sara Matchett | tekst & spel: Rehane Abrahams
2017 | Zuid-Afrika | Europese première 5 okt 20.00 uur, Compagnietheater Amsterdam
Met Womb of Fire onderzoekt op indringende wijze de kracht van het vrouwelijk lichaam in het Zuid-Afrika van vandaag: een land waar koloniale machtsverhoudingen uit het verleden nog steeds voelbaar zijn.
Black Tie – Missionary Position
Concept: Lesiba Mabitsela
2017 | Zuid-Afrika | Europese première Vr 5 okt 20.30 uur, Compagnietheater Amsterdam
De mode performance Black Tie bekijkt wat mode en mannelijkheid betekenen in verschillende culturele contexten en is een aanklacht tegen culturele toe-eigening.
BACK
Choreografie: PJ Sabhagha
2018 | Zuid-Afrika | Nederlandse première Za 6 okt 19.30 uur, Het Nationale Theater (Theater aan het Spui) Den Haag
BACK is een wervelende dansvoorstelling die flirt met liefhebben en zucht van verlangen. Een voorstelling over aantrekken en afstoten.
100% POP
Choreografie: Nora Chipaumire
2018 | Zimbabwe, Verenigde Staten| Nederlandse première Za 6 okt 21.00 uur, Compagnietheater Amsterdam
100% POP is een dans performance en een live soundclash met Grace Jones’ legendarische One Man Shows als springplank gemixt met club, Thomas Mapfumo, Black Noise en pop songs.
We’re Here
Choreografie: Indirah Tauwnaar (Future in Dance)
2018 | Nederland |Première Zo 14 okt 15.15 uur, Maaspodium Rotterdam
Dansers van Future in Dance (NL) uit Rotterdam kijken terug naar het pad van hun voorouders van Afrika via Amerika naar Nederland.
The Wave
Choreografie: Alida Dors (Backbone)
2018 | Nederland |Première Vr 5 okt 19.00 uur, Tolhuistuin Amsterdam
Een dansinstallatie in reactie op de gentrificatie in de grote steden. Een interventie en een artistiek statement over de plek waar mensen wonen en de veranderingen die daarin plaatsvinden.
Festivalthema LAND
De wereld om ons heen verandert voortdurend. Wie zijn wij in relatie tot de wereld om ons heen? Wie zijn wij in relatie tot onze geschiedenis? Wat betekent het om Nederlander te zijn in een veranderende wereld? Wat betekent dat voor onze identiteit?
Afrikanen stellen zichzelf en elkaar vaak dezelfde vragen als wij doen. Wij geloven dat nieuwe perspectieven op vragen die bij ons spelen gevonden kunnen worden in veranderingen die in Afrika plaatsvinden: in de artistieke vernieuwing die Afrikaanse kunstenaars met hun werk brengen, in de vragen die ze stellen, de inzichten die ze geven, de nieuwe artistieke vormen die ze gebruiken en hun interactie met het publiek.
Dit heeft geleid tot het festivalthema dit jaar: LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Op het Afrikaanse continent heeft land vaak een bijzondere betekenis door onteigening van land in het verleden. In Nederland en Europa zijn juist discussies gaande over grenzen tussen landen en het sluiten van de grenzen voor migranten. Wanneer hoor je erbij en wanneer niet in het land dat je bewoont? Land is een kostbaar en kwetsbaar goed.
De voorstellingen die dit jaar bij Afrovibes te zien zijn confronteren ons met de soms felle visies en perspectieven van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars binnen het thema LAND. Ze geven aanleiding tot dialoog over vragen die zowel in Nederland als in Afrika spelen.