Afrovibes 2017: Fragile Freedom – Breekbare Vrijheid

Afrovibes 2017: Fragile Freedom – Breekbare Vrijheid

Afrovibes festival brengt van 28 september t/m 9 oktober voor de 14de keer jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design uit Afrika naar Nederland. Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in de verschillende theaters maar ook op locaties in de publieke ruimte. Afrovibes laat moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zien en verbindt dit werk en de makers ervan en met jonge Nederlandse kunstenaars. Kaartverkoop voor het hoofdprogramma via de verschillende theaters is al gestart. Begin augustus staat het gehele programma via afrovibes.nl online.

Data en theaters/steden
Amsterdam 28 september t/m 1 oktober in de Tolhuistuin, 3 & 4 oktober in De Balie, 5 oktober in het Bimhuis en 4 & 6 oktober in het Bijlmer Parktheater.
Utrecht 5 & 7 oktober in Stadsschouwburg Utrecht.
Den Haag 4 oktober bij het International Institute of Social Studies, 6 t/m 8 oktober in Korzo, 8 & 9 oktober in Het Nationale Theater (Theater a/h Spui).
Rotterdam 1 oktober in de Kunsthal en 6, 7 & 8 oktober in het Maaspodium.
Festival thema 2017: Fragile Freedom
Thema van dit jaar is Fragile Freedom – Breekbare vrijheid. We leven in een tijd van heftige ontwikkelingen in onze samenleving. In het huidige politieke klimaat worden mensen steeds meer gedwongen om kritischer en bewuster te kijken naar machtsverhoudingen en concepten als vrijheid en kwetsbaarheid. Een tijd waarin de individuele vrijheid van beweging, de verbondenheid van een individu met andere mensen ongeacht kleur of afkomst lijken te vervagen en democratie steeds kwetsbaarder lijkt te worden. Hoe kunnen we elkaar begrijpen in deze turbulente tijden. Luisteren we naar elkaar? Bij Afrovibes laten hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars zien hoe zij onze huidige tijd ervaren en naar hun verleden en de toekomst kijken.
Afrovibes 2017: een greep uit het programma
Geen Afrovibes zonder het Utrechtse DOX! JONGA (Kijken) (NL | ZA) is een ontmoeting tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse dansers. Een frisse shake die Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dansvormen vermengt. Puur dansplezier! Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we?
Na Julidans keert Robyn Orlin voor Afrovibes terug naar Nederland met In a World full of Butterflies, it takes Balls to be a Caterpillar …. Some Thoughts on Falling (ZA). De voorstelling heeft als artistiek uitgangspunt de weigering van dansers om op te treden tegen de achtergrond van videobeelden van de aanslag op 9/11 in New York. De voorstelling plaatst op een dieper niveau vraagtekens bij de ondergang, onze angst en de breekbaarheid van onze wereld.
Sac au Dos (CG) is een persoonlijke danssolo van Florent Mahoukou over de ervaringen, de wonden en herinneringen aan de burgeroorlog en genocide in 1998 in Congo. Over de bloedbaden en de oorverdovende stilte van de naties die toekeken. De teksten zijn geschreven door Dieudonné Niangouna die recent nog op Holland Festival stond.
In DE-APART-HATE (ZA) onderzoekt Mamela Nyamza de relatie tussen religie, controle en haat, de bronnen van macht en onderdrukking. De voorstelling laat zien wat momenteel in Zuid-Afrika gaande is: wat gaat er komen wanneer structuren van macht en onderdrukking zijn ontleed en gevallen? Wat komt na de dekolonisatie?
Locatievoorstelling Afriqueer (ZM) van Warren Nebe is een reis naar het accepteren van jezelf. Het publiek wordt door spelers uit Zuid-Afrika, Botswana, Namibië en Zambia meegenomen van plek naar plek en laat de strijd zien van jonge Afrikanen die hun eigen identiteit en seksualiteit zoeken in een postkoloniale samenleving. Wat betekent het om man en queer te zijn in het Afrika van nu?
What Remains (ZA), geregisseerd door artistiek leider Jay Pather, onderzoekt het ongemakkelijke slavernijverleden van Kaapstad. De voorstelling is een cross-over van dans en theater over een stad die achtervolgd wordt door herinneringen aan de slavernij en die het verleden probeert te verzoenen met het heden.
Geïnspireerd op de roman Lord of the Flies brengt Gavin Krastin met Pig Headed (ZA), een provocerend statement over macht. De voorstelling legt de verontrustende machtsdynamiek en de vervreemding tussen burger en politiek bloot en is tegelijkertijd een protest tegen het misbruik van de breekbare democratie, waarbij prachtige principes verworden tot inhoudsloos gemompel.
Randprogramma
Afrovibes heeft een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek van o.a. Afroslosjes, design en een artist-in-residency programma. Daarnaast brengen wij wederom de Lady Africa Fashion Show.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.