Afrovibes 2017: alleen maar premières!

Afrovibes 2017: alleen maar premières!

Volgende week start Afrovibes Festival 2017! Op 28 september is Mpho Tutu (dochter van Desmond Tutu) een van de sprekers die Afrovibes officieel zal openen in de Tohuistuin. Afrovibes Festival brengt van 28 september t/m 9 oktober voor de 14de keer jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design uit Afrika naar Nederland. Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afrovibes laat moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zien en verbindt dit werk en de makers ervan en met jonge Nederlandse kunstenaars. Het hoofdprogramma bestaat dit jaar uit maar liefst 7 premières! Kaartverkoop en informatie via afrovibes.nl

Data en theaters/steden
Amsterdam 28 september t/m 1 oktober Tolhuistuin, 3 & 4 oktober De Balie, 5 oktober Bimhuis en 4 & 6 oktober Bijlmer Parktheater.
Rotterdam 1 oktober Kunsthal en 6, 7 & 8 oktober Maaspodium.
Utrecht 3 oktober Cereolfabriek, 5 & 7 oktober Stadsschouwburg Utrecht.
Den Haag 4 oktober Institute for Social Studies, 6 t/m 8 oktober Korzo, 8 & 9 oktober Het Nationale Theater (Theater a/h Spui).

Festival thema 2017: Fragile Freedom
Thema van dit jaar is Fragile Freedom – Breekbare vrijheid. We leven in een tijd van heftige ontwikkelingen in onze samenleving. In het huidige politieke klimaat worden mensen steeds meer gedwongen om kritischer en bewuster te kijken naar machtsverhoudingen en concepten als vrijheid en kwetsbaarheid. Een tijd waarin de individuele vrijheid van beweging, de verbondenheid van een individu met andere mensen ongeacht kleur of afkomst lijken te vervagen en democratie steeds kwetsbaarder lijkt te worden. Hoe kunnen we elkaar begrijpen in deze turbulente tijden. Luisteren we naar elkaar? Bij Afrovibes laten hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars zien hoe zij onze huidige tijd ervaren en naar hun verleden en de toekomst kijken.

AMSTERDAM 28 september t/m 1 oktober Tolhuistuin, 3 & 4 oktober De Balie, 5 oktober Bimhuis en 4 & 6 oktober Bijlmer Parktheater.
De Tolhuistuin is dit jaar hoofdlocatie van Afrovibes en biedt een groot deel van het programma. De tuin wordt omgebouwd tot festivalhart met pop-up stores, nagesprekken en optredens. Op 28 september wordt hier het festival geopend met de première van dansvoorstelling JONGA van het Utrechtse DOX & Artscape uit Zuid-Afrika.
Afrovibes is dit jaar voor het eerst in De Balie (3 & 4 oktober) en het Bimhuis (5 oktober). In de Balie twee voorstellingen uit Zuid-Afrika beiden gevolgd door een debat waarin thema’s als onze slavernij geschiedenis, dekolonisatie en seksualiteit aan bod komen. In het Bimhuis een avond vol muziek met muzikant Moh Kouyaté afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee.
Ook dit jaar is het festival weer in het Bijlmer Parktheater met twee avondvullende programma’s, waarvan Afrovibes het urban dansprogramma op 4 oktober rondom dansvoorstelling JONGA (NL /ZA) samen met Black Achievement Month presenteert.

ROTTERDAM 1 oktober Kunsthal en 6, 7 & 8 oktober Maaspodium.
Kunsthal 1 oktober – Designing the Catwalk Een dag vol fashion, design, muziek & dans in Kunsthal. Met o.a. een workshop door ontwerper Atang Tshikare (ZA), een tentoonstelling over Conny Janssen Danst en als hoogtepunt de Lady Africa Fashion Show!
Ook dit jaar neemt Afrovibes het Maaspodium weer helemaal over met een programma vol dans, theater, muziek en spoken word. De voorstellingen worden omlijst door een randprogramma van A’s Academy, een uitwisselingsproject tussen Nederland en Zuid-Afrika met jong talent uit de urban arts.

UTRECHT 3 oktober Cereolfabriek,5 & 7 oktober Stadsschouwburg Utrecht.
Cereolfabriek 3 oktober – Public Encounters Een deel van het Afrovibes programma is te zien in de openbare ruimte rondom de Cereolfabriek en in Lombok. Kunstenaars brengen hun werk in een directe dialoog met de ruimte, mensen en de stad. Jonge Nederlandse makers presenteren korte interventies naast het werk van professionele kunstenaars uit Afrika.
Ook dit jaar is Afrovibes weer in Stadsschouwburg Utrecht met twee avondvullende programma’s. JONGA van DOX mag in Utrecht natuurlijk niet ontbreken en voor het internationale dansprogramma op 7 oktober keert de controversiële Zuid-Afrikaanse choreograaf Robyn Orlin na Julidans weer terug naar Nederland met In a World full of Butterflies, it takes Balls to be a Caterpillar …. Some Thoughts on Falling

DEN HAAG 4 oktober Institute for Social Studies, 6 t/m 8 oktober Korzo, 8 & 9 oktober Het Nationale Theater (Theater a/h Spui).
AFRICAN ARTS FEST Afrovibes x iAfrica Film Festival x Korzo present contemporary dance, music and film from Africa
Afrovibes, iAfrica Film Festival en Korzo slaan de handen ineen en presenteren een 3-daags programma waar op inspirerende wijze dans, muziek, film, performance art en fotografie samenkomen. Met vrijheid als thema laat het programma het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien. Meer informatie www.korzo.nl/nl/podium/series/african-arts-fest
Ook dit jaar is Afrovibes weer in Theater aan het Spui (Het Nationale Theater) met een avond- en een middagprogramma. Zondag 8 oktober staat in het teken van dans en mode met onder andere succesvolle Lady Africa Fashion Show. Op maandag 9 oktober volgt een urban dansprogramma omlijst door Haags HipHop Centrum omlijst met een randprogramma vol muziek en spoken word van onder andere woordkunstenaar M.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.