Afro_Vibes 2020: 17e editie Festival met live voorstellingen en makers uit Afrika in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

Afro_Vibes 2020: 17e editie Festival met live voorstellingen en makers uit Afrika in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht

Afro_Vibes Festival 2020 staat klaar met een speciale editie. Van 1 t/m 10 oktober is het festival in 8 theaters in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Met corona-veilige dans- en muziekvoorstellingen van actuele kunstenaars, choreografen, dansers en theatermakers uit Senegal, Tunesië, Oeganda en Nederland. We stonden voor een uitdaging maar onze voorstellingen passen binnen de veiligheidsmaatregelen. We vonden het belangrijk dat we juist in deze tijd van isolatie en reisbeperkingen zichtbaar zijn en blijven met live voorstellingen.

Buiten de theaters zijn er voorstellingen in de openbare ruimte in Amsterdam en is er een online programma vanuit De Balie in Amsterdam met makers en kunstenaars uit Zuid-Afrika, Nigeria en Zimbabwe die niet naar Nederland konden komen.

Thema van dit jaar is Entanglements / Onlosmakelijk Verbonden. Wel van toepassing op deze tijd vonden we. ‘Er is een niet te stoppen verbondenheid die ons allemaal omarmt en waar we allemaal deel van uitmaken’, zegt artistiek leider Jay Pather in Zuid-Afrika. ‘Ook op momenten van fysieke isolatie voor onze veiligheid is er een gevoel van gemeenschap’. Tickets & info via afrovibes.nl

UITGELICHT – de voorstellingen 1 t/m 10 oktober Amsterdam, Rotterdam, Utrecht
Op donderdag 1 oktober opent het festival met de dansvoorstelling I Listen You See van Hamdi Dridi  & Chantiers Publics uit Tunesië. Didri zet de alledaagse handelingen, bewegingen en gedrag van werkende mensen in Tunesië om in dans en maakt het culturele erfgoed dat leeft in het gedrag van mensen zichtbaar.  

Choreograaf Babacar Cissé & Les Associés Crew uit Senegal brengen de voorstelling La Meute (Wolfpack). Een reis naar het hart van de menselijke relaties, groepsdynamiek en menselijke natuur. Wolven en mensen. We vinden de alfa, de dominante mens; de bèta, die de roedel leidt; de omega, de zondebok. De vraag is: integreren we in de groep of emanciperen we als individu.

Babacar Cissé uit Senegal brengt ook de dansvoorstelling Le Syndrome de l’Exilé uit Senegal. Wat gebeurt er wanneer je je geboorteland verlaat en in ballingschap gaat. Ballingschap is een spiritueel proces, je laat niet alleen een plek achter maar ook een deel van jezelf.

Batalo East (Oeganda) & DOX (Nederland) brengen de dansvoorstelling Symphony of 2020 over de muziek scene in Oeganda & Nederland. Mix van Europese en Afrikaanse muziekstijlen waarmee twaalf dansers in een legale coronaproof rave het publiek in een hypnotiserende trance brengen.

Future For The Past van Katy Streek en Jennifer Tosch is een reis naar het koloniale verleden van Nederland en Zuid-Afrika. In een interactieve wandeling in de openbare ruimte in Amsterdam worden live optredens van kunstenaars uit Nederland en Zuid-Afrika afgewisseld met 360 graden video’s en audiofragmenten met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse dansers en makers.

Choreograaf Henry O’Tawiah uit Nederland/Ghana maakt in zijn hiphop theater-dansvoorstelling Numerologie een persoonlijke reis op zoek naar z’n roots en de vragen die daarbij opduiken.

Choreograaf Donna Chittick van hiphop dansgezelschap Backbone laat in Together met vier dansers het alledaagse leven van een vrouw zien en de levenskeuzes die op haar pad komen

Festivalthema Entanglements / Onlosmakelijk VerbondenHoewel er grote verschillen zijn in taal, cultuur, onze manieren van leven en communiceren tussen de culturen in onze wereld, is er een onstuitbare verbondenheid die ons allemaal omvat en waar we allemaal deel van uitmaken. Ook in de momenten van fysiek isolement voor onze veiligheid is er een gevoel van gemeenschap. Omdat we weten dat een individuele handeling van een van ons honderden anderen kan raken. We ondergaan dit allemaal samen en we kunnen het alleen samen oplossen. Het is deze verbondenheid en de behoefte aan intimiteit die daaruit voortkomt die Afro_Vibes dit jaar op de voorgrond plaatst. Jay Pather, artistiek leider Afro_Vibes

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie over het festival, beeldmateriaal en aanvragen voor interviews contact op met Ivana Zakova | 06 15 285 266 of Bob Meijs | 06 44 750 725 of via marketing@afrovibes.nl | Beeldmateriaal Hi- Res op www.afrovibes.nl/pers

Waar en wanneerAmsterdam 
1 t/m 3 oktober Compagnietheater; 7 oktober Podium Mozaïek; 8,9 & 10 oktober De Balie; 10 oktober Bijlmer Parktheater.  
Rotterdam
4 oktober Kunsthal; 6 & 7 oktober Maaspodium.
Utrecht
9 oktober Stadsschouwburg Utrecht; 10 oktober TivoliVredenburg.

Volledig programma met tijden en locaties per voorstelling in bijgevoegd persbericht.PR & Marketing – AFRO_VIBES Festival www.afrovibes.nl/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.