Afro_Vibes 2019: 16e editie met veel premières en makers uit Afrika

Afro_Vibes 2019: 16e editie met veel premières en makers uit Afrika

Afro_Vibes Festival viert dit jaar z’n 16e editie en brengt op 3 t/m 13 oktober jonge pioniers en gevestigd talent met actueel theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland! Het festival is in 12 theaters in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afro_Vibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en het publiek. Met voorstellingen uit Zuid-Afrika, Angola, Nigeria, Congo en Oeganda. Dit jaar zijn er 7 premières.

Thema van dit jaar is Speak Truth To Power. De kunstenaars en makers bij Afro_Vibes confronteren ons met hun visies en perspectieven op Speak Truth To Power en staan midden in de debatten over dekolonisatie en white privilege. Zij laten zien dat we vanuit Nederland en Afrika naar de wereld kijken vanuit verschillende perspectieven maar vaak dezelfde vragen hebben over wie we zijn, wat we willen zijn en wat onze identiteit is. Tickets & info via afrovibes.nl

UITGELICHT de premières:
Amsterdam – 3 t/m 5 oktober

Alle premières vinden plaats in het Compagnietheater.

Op donderdag 3 oktober opent het festival met de dansvoorstelling Amaqhawe van Mzokuthula Gasa & Sibonelo Dance Project uit Zuid-Afrika. Over herinneringen, verzet en hoop.

Ann Masina & Lebo Mashile uit Zuid-Afrika komen met de voorstelling Venus versus Modernity naar het festival. Mashile zet het historische verhaal over Sarah Baartman in deze zwarte komedie op zijn kop en geeft Baartman een autonome stem in poëzie en operazang. Ann Masina was eerder dit jaar bij het Holland Festival.

Contemporary Dance Company uit Angola komt speciaal naar Amsterdam voor een eenmalige opvoering van de dansvoorstelling O Monstro está em Cena als start van hun Europese tournee.

Regisseur Gabrielle Goliath uit Zuid-Afrika brengt de voorstelling Elegy met zeven operazangeressen naar het festival als onderdeel van een internationaal kunstproject gericht tegen seksueel en gender gebaseerd geweld.

De Nigeriaanse choreograaf Qudus Onikeku brengt de dansvoorstelling Yuropa. Wat is een reis in tijden van humanitaire crises?

De Congolese choreograaf Elizabeth Bakambamba Tambwe komt met haar nieuwe voorstelling Carre Noir, gebaseerd op ‘Zwart Vierkant’ van Malevich.

De dansvoorstelling Symphony of Now is een coproductie van Batalo East (Oeganda) & DOX (Nederland) over de techno scene in Oeganda & Nederland en de kracht van techno.

Festivalthema Speak Truth To Power
Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Met de groei aan ongefilterde (online) informatiebronnen rijst de vraag welke informatie waar is en welke niet. Is het begrip waarheid een illusie in een wereld waarin sociale media bestaande stereotypen versterken door mensen (fake) nieuws, beelden en verhalen te tonen waarmee ze het op voorhand al eens zijn? Afro_Vibes heeft het thema gekozen als artistiek weerwoord op de huidige tijd waarin verschillende machtsstrijden dagelijks in het nieuws te zien zijn. Van autoritaire regimes tot studenten die hun stem laten horen voor het klimaat en betaalbaar onderwijs. Waar vrouwen zich verenigen voor gelijkheid en tegen seksueel geweld, waar nieuwkomers en migranten hun positie moeten verdedigen en waar online media en nieuwszenders ingezet worden als blik naar de wereld, maar ook voor propaganda, manipulatie en fake nieuws.

FOTO: by Lungile Mbokhani

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.