Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 geannuleerd

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 geannuleerd

alternatief programma i.s.m. NTR en NPO Radio 4

Omdat er op korte termijn geen zicht is op voldoende versoepelingen van de coronamaatregelen, voelt de organisatie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam zich genoodzaakt om de derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam te annuleren. Het festival zou plaatsvinden van 29 januari t/m 5 februari.

            Festivaldirecteur Yasmin Hilberdink: “Het annuleren van een festival dat slechts een keer in de twee jaar plaatsvindt is natuurlijk een onvoorstelbare teleurstelling voor iedereen die betrokken is geweest bij de voorbereiding en voor alle bezoekers en musici die zich op het festival hadden verheugd. Maar met iedere maatregel vanuit de overheid verliezen we een vitaal stuk van het geheel — we kunnen wel blijven wegsnijden maar uiteindelijk houden we iets over wat niets meer met een festival te maken heeft. Gelukkig kunnen we een klein deel van de programmering alsnog door laten gaan in samenwerking met de NTR op NPO Radio 4. Daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

“Voor een bezoeker komen de programma’s, die met zoveel aandacht, zo veel toewijding besproken en samengesteld zijn, natuurlijk het best tot hun recht bij de intimiteit van een gedeelde live ervaring, de gezamenlijke beleving in een volle concertzaal. Toch hebben we samen met de strijkkwartetten en het team van het Muziekgebouw de afgelopen tijd een aantal alternatieve scenario’s voorbereid, gebaseerd op de kleine kans dat er eind januari wél iets zou kunnen plaatsvinden, maar onder strikte beperkingen. Deze scenario’s gaven ons een tijdje hoop en nieuwe inspiratie, maar er is op dit moment te weinig vooruitzicht op voldoende versoepelingen.

            Voor alle betrokkenen, met name de musici, wilden we tijdig duidelijkheid bieden. Want we willen niemand lang in onzekerheid laten zitten of tevergeefs iets laten voorbereiden. Wij hadden het gevoel niet langer te kunnen afwachten en zien te weinig perspectief om het festival eind januari, in welke vorm dan ook, goed voor te kunnen bereiden en door te laten gaan. We gaan ons daarom nu richten op een alternatieve programmering samen met NPO Radio 4 en het 50 for the Future-weekend in mei 2023. En hoewel het nog heel ver weg klinkt, kijken we nu al uit naar de volgende editie van de Strijkkwartet Biënnale, die plaats zal vinden van 27 januari t/m 3 februari 2024.”

Doneer kaarten: steun de musici en zzp’ers

Veel strijkkwartetten en componisten, maar ook zangers, dansers, solisten, sprekers, dichters, producenten en technici hebben hun tijd gestoken in voorbereidingen voor de derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. De festivalorganisatie wil iedereen die deel uitmaakte van het festivalprogramma zo goed mogelijk compenseren. Daarom roept zij iedereen op om gebruik te maken van de mogelijkheid om gekochte kaarten te doneren. De opbrengsten hiervan zullen rechtstreeks naar alle uitvoerenden en de zzp’ers uit het festival-team gaan.

Alternatief programma i.s.m. NTR / NPO Radio 4

Toch zal de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2022 wel degelijk zichtbaar en hoorbaar zijn! Samen met de NTR en NPO Radio 4 werken we momenteel aan thema-uitzendingen rondom de geannuleerde Strijkkwartet Biënnale, opgenomen in het Muziekgebouw. Het programma zal bestaan uit een mix kwartetten uit de festival line-up, die samenkomen voor een aantal unieke (live-) uitzendingen tijdens het geannuleerde festival. We maken z.s.m. meer bekend over de precieze invulling hiervan.

Wereldpremières uitgesteld

Twee wereldpremières van Osvaldo Golijov en Jonathan Dove, zullen in de komende concertseizoenen alsnog in Nederland te horen zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen deze premières alsnog plaatsvinden in het seizoen 2023/2024 in het Muziekgebouw, Musis Arnhem en de Stadsgehoorzaal Leiden. Ook zal het Belinfante Quartet vanaf dit voorjaar een Nederlandse tournee maken met de wereldpremière van Mathilde Wantenaars nieuwe strijkkwartet, die plaats had moeten vinden tijdens de Strijkkwartet Biënnale.

50 for the Future-weekend

Daarnaast vindt op 6 en 7 mei 2023 het 50 for the Future-weekend plaats, een mini-festival in samenwerking met het Kronos Quartet, het Muziekgebouw en het Ragazze Quartet. Zo kunnen liefhebbers tussen nu en 2024 alsnog uitkijken naar een stevige dosis Strijkkwartet Biënnale.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.