ACT Acteursbelangenvereniging installeert Commissie Inclusiviteit

ACT Acteursbelangenvereniging installeert Commissie Inclusiviteit

ACT Acteursbelangen heeft een inclusiviteitscommissie gevormd binnen haar vereniging. De recente ontwikkelingen omtrent Black Lives Matter en het uitkomen van de aanjager (www.kleurinfilmentv.nl) leidden ertoe de voormalige diversiteitscommissie nieuw leven in te blazen en opnieuw richting te bepalen.

De commissie gaat zich inclusiviteitsbreed inzetten voor acteurs. Het hokjes-denken op basis van culturele diversiteit, gender en seksuele geaardheid moet verdwijnen, menen de leden van de commissie.

‘We richten ons op de bewustwording dat alle rollen door alle acteurs gespeeld kúnnen worden. Dat regisseurs, casting directors en producenten verder kijken dan dat wat voor de hand ligt.’

Om niet blijvend achter te lopen op de internationale ontwikkelingen streeft de commissie er naar dat de Nederlandse industrie zich meer bewust wordt van de maatschappij waar ze films en tv-series voor maakt. Een inclusion rider waarin acteurs eisen stellen aan de samenstelling van cast en crew is bijvoorbeeld een middel om tot een betere representatie te komen. Betere representatie van (oudere) vrouwen staat eveneens op de agenda.

De commissie pleit ook voor het optimaler inzetten van acteurs in film, tv en theater. Door meer verschillende verhalen te vertellen, maar ook door in het bestaande aanbod acteurs te betrekken op basis van kwaliteit, niet vanwege kleur of seksuele voorkeur.

De commissie wil er ook zijn voor leden van ACT die te maken krijgen met uitsluiting op de werkvloer. Ze gaat op zoek naar hun verhalen zodat er een goed beeld ontstaat van waar de schoen wringt en om aan te kunnen blijven tonen waar verandering nodig is. Ook zal waar mogelijk samenwerking aangegaan worden met andere belangenverenigingen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.