84% van de jeugd gaat graag naar het theater

84% van de jeugd gaat graag naar het theater

Wanneer het aan de jeugd ligt, heeft theater in Nederland volop de toekomst. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek dat werd gehouden vanwege de eerste Nationale KinderTheaterWeek. Deze week organiseren veel theaters voor de jeugd extra activiteiten. ‘De KinderTheaterWeek liet al zien dat veel jeugd met plezier naar het theater gaat en deze resultaten zijn zeer hoopvol voor de toekomst.

Uit het onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat driekwart van de ouders en kinderen in de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 jaar het belangrijk vindt dat er mogelijkheden zijn om kinderen naar het theater te laten gaan. Een kwart van deze groep volwassenen vindt een theaterbezoek leerzaam en geven dat als belangrijkste reden aan om met hun kinderen naar het theater te gaan. Verder blijkt uit het onderzoek dat bij de groep kinderen die naar het theater willen nog hoger ligt. ‘Bij hen heeft 84 procent interesse in een theaterbezoek,’ zegt Albert Verlinde, voorzitter van het Nationaal Theater Fonds. Inkomen lijkt niet een heel grote rol te spelen. Bij 90% van de ouders die een boven modaal inkomen hebben, is de interesse groot. Van de ouders die een beneden modaal inkomen hebben, zegt 78% dat er interesse is. De kinderen die geen interesse in theater hebben, geven aan liever buiten te spelen (54%) of te gamen (52%).

Hoewel er in de afgelopen week wellicht kinderen zijn die voor het eerst een theater hebben bezocht, heeft 83% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar wel eens een theaterbezoek meegemaakt. Dit percentage is gelijk aan de cijfers die zeggen dat kinderen interesse in het theater hebben. Kinderen die in grote steden opgroeien gaan meer naar het theater.  Een van de uitkomsten is ook dat de moeders de belangrijkste initiatiefnemers zijn voor een bezoek aan het theater met haar kinderen. In het kader van het eerste bezoek ligt dit zelfs op 50%. Voor 38% van de ondervraagden zijn de kosten de belangrijkste belemmering om met kinderen vaker naar het theater te gaan. 15% noemt als belangrijkste reden dat er te weinig aantrekkelijke voorstellingen voor hun kinderen zijn.

‘We zijn heel blij met de resultaten van dit onderzoek,’ laat Verlinde, die met het Nationaal Theater Fonds het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij de Nationale KinderTheaterWeek heeft geïnitieerd, weten. ‘84% van de kinderen gaan graag naar het theater en voor ouders is het al dan niet hebben van kinderen niet van invloed om regelmatig naar het theater te gaan. Dit biedt zeker perspectief voor de toekomst. We hebben de Nationale KinderTheaterWeek georganiseerd om kinderen nog meer naar het theater te krijgen. We hebben een grote groep bereikt die al gingen, maar er is ook een groep die nog nooit naar het theater was geweest. Dit smaakt zeker naar meer. Dit onderzoek zullen we vanaf nu jaarlijks doen en delen met de sector.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.