70 breakers vestigen nieuw wereldrecord ‘windmills’ bij Kinderdijk

70 breakers vestigen nieuw wereldrecord ‘windmills’ bij Kinderdijk

Vandaag heeft een groep van 70 breakdancers een nieuw wereldrecord gevestigd door tegelijkertijd windmills uit te voeren. Deze breakdance move voerden ze uit op het water voor de oer-Hollandse monumentale molens van Werelderfgoed Kinderdijk. Het record is gezet in aanloop naar het WK Breakdance, de Red Bull BC One World Final, dat op 4 november voor het eerst in Nederland plaatsvindt. Onder de deelnemers bevonden zich dansers als Juvat Westendorp, Jeffry Verschoor Sowa (Kid Colombia) en WK-finalist Shane Boers.

B-boy Niek Traa (The Ruggeds): “De windmill is een classic breakdance move en heeft grappig genoeg ook een link met Nederland. Zo ontstond het idee voor dit wereldrecord. De breakdance scene in Nederland is hard aan het groeien en daar zijn we trots op. Na New York, Tokyo en Rome is het aan ons de eer om het WK te organiseren en daar kijken we enorm naar uit. De breakers staan tijdens het event natuurlijk als rivalen in de battles tegenover elkaar, maar met deze actie willen we samen onze passie onder de aandacht brengen.”

 

Om te vieren dat het WK Breakdance dit jaar in Nederland plaatsvindt bedacht de groep van 70 breakdancers een succesvolle stunt; ze verzamelden op één plek om tegelijkertijd zoveel mogelijk windmills te doen en daarmee een record te vestigen. Onder de deelnemers waren b-boys en girls van 15 tot 50 jaar uit onder andere Italië, Frankrijk, Brazilië en Benelux. Ze voerden samen de move voor 30 seconden uit.

 

De Nederlander Jeffry Verschoor Sowa aka Rulebreaker Kid Colombia geldt als een expert op het gebied van windmills: “Het is een draaiende beweging waarbij je benen in de lucht roteren en je bovenlichaam over de grond draait. Dit kan op veel verschillende manieren, maar zo grensverleggend als vandaag had ik nog nooit een windmill gedaan. Met zoveel tegelijkertijd op het water.”

 

Wereldkampioenschap Breakdance

Op 2, 3 en 4 november staat in het Amsterdamse Westerpark de creatieve Hip Hop cultuur centraal met lezingen, breakdance battles, workshops en kunst tijdens de Red Bull BC One. Hoogtepunt is op 4 november als in de Gashouder voor het eerst het WK Breakdance, de Red Bull BC One World Final, in Amsterdam plaatsvindt. De 16 beste breakers ter wereld nemen het dan tegen elkaar op. Nederland is met 2 deelnemers, Menno van Gorp en Shane Boers, goed vertegenwoordigd in de finale. Daarnaast maakt ook danser Justen Beer, bekend van de tv-show ‘Everybody Dance Now’, kans op een plaats in de finale. De finale wordt live uitgezonden op RTL5, Red Bull TV en online via SamsungRulebreakers.nl van 21:00 tot 22:30 uur.

FOTO’S: Maurice van der Meijs

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.