60; Complex, maar ook weer herkenbaar

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen dinsdag avond, was de première van 60, van Amos Ben-Tal in het Bellevue theater in Amsterdam.

Ben-Tal richtte zijn collectief OFFprojects op met dansers die eerder verbonden waren aan o.a. Nederlands Dans Theater, de Israëlische Batsheva Dance Company en Emanuel Gat Dance – die behoren tot de beste dansgezelschappen ter wereld. Als choreograaf begeeft Amos Ben-Tal zich vaak buiten de gebaande paden, vandaar ook de naam: OFFprojects. In zijn werk laat hij dans op natuurlijke wijze samensmelten met andere disciplines als muziek, tekst en beeld.

Zijn multidisciplinaire voorstellingen worden lovend ontvangen. Voor Howl (een samenwerking met Spinvis) ontving Ben-Tal de prestigieuze Dioraphte Dansprijs 2016. Uit het juryrapport: ‘Door de diversiteit, het complexe en tegelijkertijd het universele en gemeenschappelijke van de mens te zoeken in zijn voorstelling, nodigt Ben-Tal ons uit om te communiceren. Met behulp van de ongelofelijke vaardigheden van de performers maakt hij dat iedereen zich bewust wordt van zijn eigen menselijkheid.’

60 is een samenwerking met ICK Amsterdam. Dit platform voor hedendaagse dans, geleid door Emio Greco & Pieter C. Scholten, produceert internationale dansvoorstellingen en initieert samenwerkingen met gastkunstenaars. Eerder creëerde Ben-Tal in samenwerking met ICK Amsterdam en Ballet National de Marseille één van de zeven choreografieën voor 7EVEN, te zien tijdens Julidans 2017.

60 maakt deel uit van Julidans NL, een showcase van interessante dansmakers in Nederland voor internationale dansprogrammeurs. De Julidans NL-voorstellingen zijn ook toegankelijk voor het publiek.

60 is complex, maar is tegelijkertijd intrigerend. Het is mateloos fascinerend hoe elke danser de dans tot leven wekken. Elke beweging is perfect en lijkt makkelijk, maar ondertussen heel complex.De negen dansers dansen met pure passie. Soms met fascinerende muziek, maar ook zonder muziek weten ze je raken met de dans. Heel uniek is toch wel, dat de dansers ook tekst hebben en deze tekst geeft deze voorstelling nog een extra dimensie. De dansers hebben een onuitputtende energie.

60 is gewoon hoe moderne dans hoort te zijn, begrijpbaar, intens, spannend van begin tot het eind.

Concept: OFFprojects Choreography, music, poetry: Amos Ben-Tal Artistic advice: Yvan Dubreuil Dancers: Milena Twiehaus, Genevieve Osborne, Aurélie Cayla, Luca Cacitti, Wolf Govaerts (OFFprojects) and Arad Inbar, Edward Lloyd, Sophia Dinkel, Maxine van Lishout (ICK). Production: OFFprojects, ICK Amsterdam Co-production: Korzo producties, Julidans, Nederlands Danstheater, CC Heidelberg. Funded by: Fonds Podiumkunsten.

FOTO: © Alwin Poiana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.