5 november Nederlandse première DYING TOGETHER / Earth van theatermaker Lotte van den Berg

5 november Nederlandse première DYING TOGETHER / Earth van theatermaker Lotte van den Berg

Op dinsdag 5 november beleeft de voorstelling DYING TOGETHER / Earth van Third Space / Lotte van den Berg zijn Nederlandse première bij Theater Rotterdam. De voorstelling had op 4 oktober zijn wereldpremière bij Schauspielhaus Bochum (Duitsland).
DYING TOGETHER / Earth stelt de vraag centraal hoe kijken naar de manier waarop we samen sterven ons nieuw inzicht geeft in de manier waarop we samen leven en kijkt naar onze relatie met de aarde en het uitsterven van grote en kleine ecosystemen.

DYING TOGETHER / Earth
De voorstelling gaat over de relatie tussen mensen, dieren en planten en onderzoekt hoe we het leven, en daarmee de dood, waarderen van alle levende wezens op aarde. DYING TOGETHER / Earth behandelt verschillende situaties en speelt in op de actualiteit door onder andere in de transformatie van het ecosysteem van het Amazonewoud tot een ecosysteem in dienst van de commercie te duiken.De Amazone
Het Amazonewoud bestaat al minsten 55 miljoen jaar. De mens heeft de afgelopen decennia steeds meer en meer van het regenwoud gekapt voor veeteelt en landbouw. Wetenschappers waarschuwen dat als we doorgaan met vernietigen de Amazone mogelijk in zijn geheel zal uitsterven en savanne wordt. Hoe verhouden wij ons hier in Nederland mee? Gaat dit verder dan #prayforamazon en een mening hebben over Greta Thunberg? Zijn we er ons van bewust dat 7% van de Nederlandse economie afhankelijk is van soja?
DYING TOGETHER / Earth haalt dichtbij wat ver weg voelt en zoomt in op Rio Branco, een kleine stad in Brazilië midden in de Amazone. De laatste jaren werden er hier al heel veel sojaplantages aangelegd en een groot deel van het regenwoud dat de stad omringt is in afwachting om te worden gekapt. Tijdens de voorstelling vragen acteurs verschillende mensen in het publiek om levende wezens en dingen te vertegenwoordigen die aanwezig zijn in het Amazonewoud. 
De bodem. Een boom. Een paarse orchidee. Een anaconda. Een meisje, 9 jaar, van de Huni Kuin stam, dat samenwoont in het woud met volwassen en heel veel kinderen. Een mug. Een bulldozer.
Het publiek wordt gevraagd zich een dag voor te stellen. De zon gaat bijna onder. Er is bijna geen wind. De lucht is zwaar van de hitte en verwachting. De bulldozers staan klaar.
Iedereen neemt een plek in de ruimte in. Naarmate de voorstelling vordert sterft er steeds meer van het regenwoud, maar ontstaat er een collectief samenzijn, een gedeeld begrip.

Samen
DYING TOGETHER wordt uitgevoerd door zowel performers als toeschouwers. Het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen aan een gedachten-oefening. In een geleidelijk veranderende constellatie van mensen, met langzaam opeenvolgende minimale verschuivingen in de lichamelijke verhouding tussen hen, wordt een veelkleurig pallet van mogelijke relaties zichtbaar en de kracht van het collectief voelbaar.

In seizoen 2019/2020 gaat de voorstelling op tournee in Nederland en Europa. Meer informatie op www.thirdspace.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.