Alles onder controle bij ‘Dwang’

Alles onder controle bij ‘Dwang’

Recensie: Mariska Oosterhuis

Angst en controle. Daar draait het om. Het willen controleren van de gedachten en de acties, en de angst als dit niet lukt. Giet daarover een een hiphop sausje, ook gecontroleerde bewegingen, en ‘Dwang’ is geboren.

‘Dwang’ is zaterdagavond in première gegaan in De Meervaart in Amsterdam, voor de ogen van een goed gevulde zaal. De nieuwste creatie van het danscollectief ISH boeide jong én oud in een spetterende voorstelling.

Zodra de lampen uitgaan is het muisstil in de zaal, 1 spot verlicht slechts Abdelhadi, die de gehele voorstelling het toneelgedeelte voor zijn rekening neemt. Spel wordt afgewisseld met popping. Popping is gebaseerd op het spannen en ontspannen van de spieren, waardoor een schok ontstaat. Alle dans is ook schokkerig, wat veel controle eist van de dansers. Stuk voor stuk slagen alle vier de dansers daar goed in, ze hebben hun lichamen perfect onder controle. De dansstijl geeft een vervreemdend effect, waar je geboeid naar blijft kijken.

Niet alleen het lichaam tijdens het dansen, maar álles moet kloppen en onder controle zijn van het hoofdpersonage. Het boekje op tafel, de pen moet recht liggen, de deur moet op slot zijn, de kraan moet dicht, de lamp uit. Als dit het geval is, dan is het goed. Zodra er ook maar iets afwijkt, dan ontstaat er onrust.
De hoeveelheid toneel is gering, waardoor het een flitsende voorstelling is. In het simpele decor van een ruimte met eettafel, keuken, stoel voor de tv is alle ruimte dans. Abdelhadi is de enige die spreekt, de andere drie uiten zich alleen door middel van dans. Dat werkt goed, want in dansen kan je je gevoel ook uiten.
Zowel qua spel als qua dans is alles prima onder controle bij ‘Dwang’.

Gezien: ‘Dwang’, zaterdag 7 oktober, De Meervaart, Amsterdam
Cast: Abdelhadi Baaddi, Yordana Rodriguez, Arnold Put, Daphne Scheerlink.

Meer informatie en speellijst: http://www.thisisish.com/nl/shows/dwang-1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.