400 jaar Sweelinck: beleef de muziek van Nederlands grootste componist tijdens het Sweelinck Festival 2021

400 jaar Sweelinck: beleef de muziek van Nederlands grootste componist tijdens het Sweelinck Festival 2021

Het is de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht: de Amsterdammer Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Ter ere van zijn 400ste sterfdag organiseert het Sweelinck Festival van 16 tot en met 24 oktober 2021 een week vol concerten, workshops en andere activiteiten op diverse locaties in Amsterdam. Nationale en internationale musici en ensembles, waaronder Bob van Asperen, Doulcé Memoir, Pieter Dirksen en Kathryn Cok brengen Sweelincks muziek ten gehore en laten zich door zijn stukken inspireren.

Sweelinck: muziek om te beleven, ervaren én zelf te doen

Met het programma verbindt het festival de muziek van toen aan het nu. De iconische muziek van Sweelinck is de basis, het festival geeft nieuwe invalshoeken. Op het festival kunnen bezoekers meezingen en musiceren tijdens verschillende workshops. Het passief luisterconcert stamt pas uit de 19e eeuw en daarom is Sweelincks muziek gemaakt om mee te doen. Voor bezoekers die liever ondergedompeld worden in Sweelincks stukken zijn er diverse optredens van (inter)nationale musici en ensembles. Op een toegankelijke manier laat het Sweelinck Festival zien dat een componist die 400 jaar geleden stierf, ook vandaag de dag nog thuis hoort in de canon.

Eerste namen programma: toonaangevende musici, (inter)nationale ensembles en een Re-koor-poging

Van 16 tot en met 24 oktober zijn er in onder meer het Muziekgebouw, Orgelpark, de Lutherse Kerk en het Stadsarchief diverse programma’s te zien.

Bob Van Asperen kan als een van de boegbeelden van de oude muziek in Nederland niet ontbreken op het festival. Als klavecinist realiseerde hij opnamen met werk van onder meer Frescobaldi, Froberger en Bach – dat hem vele prijzen, waaronder een Edison, opleverde. Op het festival speelt Van Asperen een programma met werken van Sweelinck, diens voorgangers en navolgers op orgel, klavecimbel en virginaal.

Klavecinist, organist en musicoloog Pieter Dirksen selecteerde voor het Sweelinck Festival negen stukken die hij in de Lutherse Kerk speelt op virginaal en orgel. Alle genres van Sweelinck zijn vertegenwoordigd: twee toccata’s, twee fantasia’s, twee sacrale variatiewerken, twee variatiereeksen en een zetting van een Engelse pavane.

In het Muziekgebouw kunnen zangers en koren meedoen aan een poging het wereldrecord “met zoveel mogelijk zangers polyfoon werk van Jan Pieterszoon Sweelinck zingen” te verbreken, onder leiding van de ambitieuze koordirigente/zangpedagoge Emma Rekers. Daarnaast neemt het festival alle Nederlandse initiatieven die Sweelincks muziek vieren tijdens zijn 400e sterfjaar op in haar programma. 

Zonder Sweelinck geen Bach

Jan Pieterszoon Sweelinck werd in 1562 geboren in Deventer maar verhuisde op jonge leeftijd naar Amsterdam. Sweelinck was een belangrijke Amsterdammer: hij was meer dan veertig jaar in dienst van de stad als organist van de Oude Kerk en leider van het Amsterdamse Collegium Musicum. Hij liet een muzikaal oeuvre na van internationaal topniveau en van een ontroerende schoonheid. Sweelinck is de Rembrandt van de muziek en werd door zijn tijdgenoten ‘de Amsterdamse Orpheus genoemd’, naar de muzikant uit de Griekse mythologie. 

Sweelinck is muzikaal gezien de opmaat voor Johann Sebastian Bach, met wie hij via zijn leerlingen in een directe lijn staat. Zijn leerlingen kwamen naar Amsterdam om lessen te volgen. Zij groeiden op hun beurt vaak uit tot belangrijke musici, zoals de Duitse componisten Praetorius en Scheidemann, die de verbinding tussen Sweelinck en Bach legden.

Meer informatie, aanmelden Re-koor poging en tickets concerten:

https://www.sweelinckfestival.nl

FOTO: © Rodolphe Marics

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.