400 jaar Sweelinck: beleef de muziek van Nederlands grootste componist tijdens het Sweelinck Festival 2021

400 jaar Sweelinck: beleef de muziek van Nederlands grootste componist tijdens het Sweelinck Festival 2021

Het is de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht: de Amsterdammer Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Ter ere van zijn 400ste sterfdag organiseert het Sweelinck Festival van 16 tot en met 24 oktober 2021 een week met ruim 30 concerten, workshops op diverse locaties in Amsterdam. Nationale en internationale musici en ensembles, waaronder het Concertgebouworkest, Gesualdo Consort, Doulce Memoire, Pieter Dirksen en Pieter Jan Belder brengen Sweelincks muziek ten gehore en laten zich door zijn stukken inspireren. Er is een Re-koor-poging polyfoon Sweelinck zingen en een kindervoorstelling over de componist. Het Sweelinck Festival laat horen dat de muziek van Sweelinck nog steeds actueel en levend is in 2021. 
Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober 2021 zijn er in onder meer het Muziekgebouw, Orgelpark, de Lutherse Kerk en het Stadsarchief in Amsterdam diverse programma’s te zien
:Primeur: Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck speelt voor het eerst Sweelinck (24 okt.)
Het UvA-studentenorkest is het oudste symfonieorkest van Amsterdam en draagt de naam van Jan Pieterszoon Sweelinck. Het orkest heeft echter nog nooit een werk de componist gepresenteerd. Daar komt op het Sweelinck Festival, na bijna 150 jaar, eindelijk verandering in. Componist Bart Visman maakt een collage van zijn favoriete fragmenten uit Sweelincks oeuvre en verbindt deze op een eigenzinnige wijze. 
Herdenking sterfdag Sweelinck in de Oude Kerk in Amsterdam (16 okt 2021)
Sweelinck was meer dan veertig jaar in dienst van de stad als organist van de Oude Kerk. Op 16 oktober 2021 is het exact 400 jaar geleden dat Sweelinck stierf. Daarom wordt op die ochtend in de Oude Kerk, waar Sweelinck zo lang speelde, de componist en organist herdacht. Simon Groot, initiator en artistiek leider Sweelinck Festival, opent de herdenking vlak na zonsopgang (8.00 uur). Samen met Sweelinck-experts Harry van der Kamp en Pieter Dirksen wordt er stilgestaan bij het graf van Sweelinck in de kerk. Aansluitend is er een muzikale bijdrage door zangers van het Hemony Ensemblem.m.v. organist David Jansen. Gezongen wordt ‘Epitaaf’ van componist Daan Manneke, dat werd geschreven op een tekst van Joost van den Vondel naar aanleiding van Sweelincks overlijden. <Dit onderdeel is op aanvraag door pers bij te wonen.>
 Zonder Sweelinck geen Bach
Jan Pieterszoon Sweelinck werd in 1562 geboren in Deventer maar verhuisde op jonge leeftijd naar Amsterdam. Hij liet een muzikaal oeuvre na van internationaal topniveau en van een ontroerende schoonheid. Sweelinck is de Rembrandt van de muziek en werd door zijn tijdgenoten ‘de Amsterdamse Orpheus genoemd’, naar de muzikant uit de Griekse mythologie. Sweelinck is muzikaal gezien de opmaat voor Johann Sebastian Bach, met wie hij via zijn leerlingen in een directe lijn staat. Zijn leerlingen kwamen naar Amsterdam om lessen te volgen. Zij groeiden op hun beurt vaak uit tot belangrijke musici, zoals de Duitse componisten Praetorius en Scheidemann, die de verbinding tussen Sweelinck en Bach legden.
Meer informatie en tickets concerten Sweelinck Festival:https://www.sweelinckfestival.nl

FOTO: ©Rodolphe Marics

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.