25e editie November Music presenteert 25 premières

25e editie November Music presenteert 25 premières

November Music 2017, do 2 t/m zo 12 november, ‘s-Hertogenbosch

November Music focust traditiegetrouw op vernieuwers in de muziek, waarbij het festival graag ver over muzikale grenzen heen kijkt. De 80 concerten van de 25e editie bevatten dit jaar maar liefst 25 premières. Zo stelde artistiek directeur Bert Palinckx samen met John Zorn speciaal voor de 25e editie van November Music het programma ‘John Zorn in ‘s-Hertogenbosch’ samen met negen verschillende concerten op één dag (4 november). Het festival start met een gloednieuw Bosch Requiem dat wordt gecomponeerd door festival componist Anthony Fiumara. Daarnaast gaat een nieuw werk van Strootman in première in een uitvoering van de New Yorkse groep Bang On a Can All-Stars. November Music 2017 telt 80 concerten en brengt 11 dagen muziek van nu door de makers van nu.

 

De 25 premières bij November Music: focus op de componisten

November Music heeft dit jaar meer dan 25 premières, graag attenderen wij u op de componisten: Bosch Requiem – Memorial Park (Anthony Fiumara), John Zorn in ‘s-Hertogenbosch, Bushranger Psychodrama (Kate Moore), Field Recordings (Bang on a Can All stars- Aart Strootman), Colours of Improvisation (Fulco Ottervanger), Stolz Quartet (Jan van de Putte/Klaas de Vries), Het Collectief & Katrien Baerts (Rob Zuidam), Gadis Pantai (Gatot Danar Sulistiyanto), Trio (Maarten Ornstein, Mike Fentross, Rima Khcheich), The Secret Diary of Nora Plain (Morris Kliphuis), Pitch Dark (Arnold Marinissen), Minimal Glas[s] Interludes – Slagwerk Den Haag (Anthony Fiumara), De geschiedenis van de Wereld in twee uur (Dick van der Harst), Porcelain (Kate Moore), Jon Balke Siwan (voor het eerst in Nederland), Kunstmuziekroute (o.a. Daniel Herskedal, Pieter Smithuijsen, Rozalie Hirs, Christiaan Richter, Thomas Bensdorp, Niels Duffhues, Merijn Bisschops, VONK, Neil van der Drift, Jesse Passenier, Niko Langenhuijsen.     

 

Een aantal hoogtepunten: John Zorn in ‘s-Hertogenbosch

Een uniek programma rondom John Zorn op zaterdag 4 november. Tijdens John Zorn in ‘s-Hertogenbosch klinken filmscores, strijkkwartetten, kamermuziek- en koorwerken, ensemblecomposities en onverbloemde improvisaties. Sinds de jaren zeventig is John Zorn (1953) uitgegroeid tot keizer en spil van de downtown improvisatiescène in New York. Een componist van de buitencategorie, volbloedimprovisator, muzikaal provocateur en avonturier wiens creatieve fantasie en energie geen grenzen kent. Een ultieme buitenkans om een volle dag rond te waren in het muzikale universum van John Zorn.

  

November Music opent met Bosch Requiem

November Music opent het festival op donderdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels zevenjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Anthony Fiumara kreeg van November Music de opdracht om een nieuw requiem te schrijven voor Nederlands Kamerkoor, Holland Baroque en TEMKO. Fiumara’s composities laten zich kenmerken als tijdloze muziek met een hang naar schoonheid en minimalisme. Het libretto is geschreven door auteur Désanne van Brederode die filosofie en actualiteiten subtiel in haar teksten verweeft.  

 

Nieuwe namen op November Music & voor het eerst in Nederland

Voor het eerst is ook het Metropole Orkest te gast op November Music met een speciaal samengesteld dubbelprogramma waarin wordt samengewerkt met toetsenist Cory Henry (Snarky Puppy) en het interactieve pianotrio Tin Men and the Telephone. Met Bang on the Can All-Stars en Ensemble Intercontemporain presenteren twee wereldtoppers onder de hedendaagse ensembles zich op November Music. Componist Aart Strootman schrijft voor Bang on A Can All-Stars een gloednieuw werk dat op donderdag 9 november in première gaat. Het slotconcert op zondag 12 november is van de Noorse pianist Jon Balke en zijn groep Siwan, een collectief met musici uit alle windstreken dat jazz, Arabische klanken en klassieke muziek combineert en tijdens November Music zijn nieuwe op ECM Records verschenen album presenteert.

 

Wat is November Music?

De 25e editie van November Music, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland vindt traditiegetrouw plaats in ‘s-Hertogenbosch. Met  80 concerten gaat November Music elf dagen lang dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu. Het festival geeft opdrachtcomposities uit aan in Nederland werkzame componisten waardoor de muziekscene een stevige impuls krijgt. Ook initieert November Music samenwerkingen tussen Nederlandse en buitenlandse musici, die in meerdere gevallen een lange termijn samenwerking tot gevolg heeft gehad. Het festival merkt een stijgende belangstelling bij het publiek: in 2016 trok het festival 11.500 mensen.

 

November Music vindt plaats van 2 t/m 12 november op diverse locaties in

‘s-Hertogenbosch. Voor tickets en informatie: www.novembermusic.net

FOTO: Roger Cremers 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.