25 jaar na de val van Srebrenica: première opera DE LAMP in De Balie

25 jaar na de val van Srebrenica: première opera DE LAMP in De Balie

Amsterdam, 6 juli – Op woensdag 15 juli organiseert De Balie de première van de nieuwe productie DE LAMP, een bijzonder ongemakkelijke opera van Huba de Graaff. Deze nieuw geschreven opera met tekst van Erik-Ward Geerlings in regie van Marien Jongewaard wordt uitgevoerd door mezzosopraan Esther Kuiper, bariton Arnout Lems, Charlie Bo Meijering op piano en acteur Helmert Woudenberg. In DE LAMP wordt de val van Srebrenica neergezet als Hollands huiskamerdrama. De opera speelt zich af op de dag van de thuiskomst van de Dutchbat-commandant K. Hij geeft zijn vrouw de lamp die hij cadeau kreeg van de Servische generaal Mladić. Mevr. K. is not amused en de overste slaapt die avond op de bank. In het schijnsel van de lamp verschijnt Mladić en houdt hem zijn falen en machteloosheid voor.

DE LAMP is te zien in De Balie op woensdag 15 juli om 19:30 uur, met een inleiding door Srebrenica-overlevende Alma Mustafic. Na afloop vindt er een gesprek plaats met chirurg Gerry Kremer, die als legerarts bij Dutchbat 3 werkte, en Frank Westerman, die De Slag om Srebrenica schreef. DE LAMP is ook te zien in De Balie op dinsdag 14 juli om 20:00 uur (try-out) en op 15 juli om 14:00 uur (generale repetitie met inleiding van Alma Mustafic).

Gesprek | De Balie | 15 juli | Na de première
Na afloop gaan we in gesprek met onze gasten over de spanning tussen morele verantwoordelijkheid en het redden van het eigen hachje. Wat deed de val van Srebrenica met ons zelfbeeld? Hoe kunnen we, 25 jaar later, deze verschrikkelijke gebeurtenis blijven herinneren en herdenken?

Meer informatie en kaartverkoop: www.debalie.nl

DE LAMP wordt mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Gemeente Rotterdam

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.