De Rotterdamse humor in de Gelaarsde Poes

De Rotterdamse humor in de Gelaarsde Poes

Recensie: Stephan Markus

Rotterdam… de Schouwburg is deze zondag het decor van de première van de Gelaarsde Poes, een productie van RO theater.
Buiten op de loper is niet te missen dat deze voorstelling vandaag speelt.
Het bekende verhaal van de Gelaarsde Kat, in een nieuw jasje .. en deze keer dus als poes… op het toneel staat een 9, welke staat voor de 9 levens van de Poes.
In de zaal gonst het , er hangt een leuke sfeer en kinderen zijn gespannen en zodra hoofdrolspeler jaap opkomt met zijn Poes.. zijn de reacties niet van de lucht… daar is de Poes en verrek hij kan praten…
Ze heten het publiek welkom en vertellen, dat er later in de voorstelling duidelijk zal worden waarom de Poes kan praten. Er is al gelijk interactie met de zaal en voornamelijk de kinderen, die spontaan Auw roepen als de Poes zegt, als ik Mi zeg zeggen jullie …. 😉
De voorstelling begint met de molenaarsfamilie, die al de “wieken bij moeten zetten ” om op het platteland rond te komen.
Leuk om te zien dat Alex Klaassen 1 van de echtgenotes speelt van  één  van  2 boerenzonen. De voorstelling is een lach en een traan en de lach begint vanaf het moment dat het eerste lied begint en er veel herkenning is, ondanks de Nederlandse tekst er wordt gezongen op nummers van Michael Jackson.
Wanneer Arjan Ederveen als Molenaarsvrouw vol geraakt wordt door een molenwiek, ligt de zaal plat van het lachen.
Het verhaal van de Gelaarsde Poes verteld het verhaal van Jaap, voortreffelijk gespeelt door Tom van Kalmthout en zijn Poes, tijdens de première gespeelt door Bart Rijnink,  welke hij erft als zijn vader overlijdt. Vader verdeelt zijn erfenis en de broers verdelen de molen en de koe en Jaap erft dus de Poes… en de Poes heeft grote plannen met Jaap. Wanneer Poes een Fee redt van de verdrinkingsdood, zorgt zij ervoor dat Poes kan praten.
Samen gaan zij op reis en weten zich door de sluwheid van de Poes binnen te werken in het koninklijk paleis van Biechtenstein, waar de koning, gespeelt door Dick van der Toorn  woont met zijn 3 dochters, Prinses Wendy, een verwende prinses, erg goed gespeeld door Kaja Klaasje Kwestro en haar twee wat minder knappe zusjes, welke gespeelt worden door 2 mannen, Daan Colijn en Steyn de Leeuw, mannen of niet, ze lijken toch echt de zusjes.
In het dorpje Biechtenstein woont een grote kinder-etende reus en de koning vraagt hulp van Agent 000 James Blond, gespeelt door Arjan Ederveen, om op zijn dochters te passen.
Wendy ontsnapt toch aan de oplettendheid van James en ontmoet Jaap op de Kermis, en ze worden verliefd…
De Poes zorgt ervoor dat Jaap als “De markies van Carabas” aan het hof wordt voorgesteld en wanneer Wendy ontdekt dat dat eigenlijk Jaap is, is ze helemaal blij. Maar James is ook verliefd op de Prinses, maar krijgt alleen maar aandacht van de 2 zusjes.
De Reus ( Alex Klaassen ) , houdt van Kindervlees en zijn moeder, uitmuntend gespeeld door Dick, die moeiteloos veranderd van Koning, naar Moeder van de reus en naar Dikke Q, en  de reus  Wil graag Prinses Wendy voor zijn verjaardag op het menu. en natuurlijk gaat Moeder dat regelen.
Elke cast lid heeft diverse dubbelrollen en doen dit moeiteloos en geloofwaardig.
Wanneer jaap met zijn Poes Wendy Redt van de Reus, komt uit dat Hij geen Markies, maar gewoon Jaap, de molenaarszoon is . Zoals zijn vader als op het sterfbed zei, vaar niet onder valse vlag en zo komt alles uit en tot een goed eind.
Hoogtepunt in  de voorstelling is een nummer dat de Reus zingt voor zijn overleden moeder, het geeft ieder een brok in de keel.
De kinderen in de voorstelling hebben niet een hele grote rol, zo spelen zij  oa . gehaktbal… maar het is aandoenlijk om te zien hoe zijn  op het toneel staan.
Je kunt je bij deze voorstelling afvragen of de norm van 8 + goed gekozen is, aangezien de seksueel getinte grappen veelal de overhand hebben en op een gegeven moment de hele cast met elkaar staat te tongen.

Al met al is de Gelaarsde Poes een leuke voorstelling om te gaan bekijken, je gaat zeker met een grote lach naar huis.

hart heelhart heelhart heelhart heel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.