21e EDITIE DELFT CHAMBER MUSIC FESTIVAL SUCCESVOL VERLOPEN

21e EDITIE DELFT CHAMBER MUSIC FESTIVAL SUCCESVOL VERLOPEN

Met actueel thema ‘Echt Waar?’, twee wereldpremières en nieuwe samenwerking Gergiev Festival

Zondagavond 6 augustus werd de 21ste editie van het Delft Chamber Music Festival succesvol afgesloten met het concert Eerlijk duurt het langst, dat live werd uitgezonden door Omroep Max op NPO Radio 4. Van 27 juli t/m 6 augustus werd de historische binnenstad en de prachtige omgeving van Delft opgeluisterd door het internationaal gerenommeerde festival van artistiek leider en violiste Liza Ferschtman. Naast kamermuziek stond er dit jaar een nieuwe samenwerking met het Gergiev Festival op het programma en was er de prachtige voorstelling rond de 24 Preludes van Sjostakovitsj met dichter Ramsey Nasr. Deze editie, met het thema Echt waar?, trok zo’n 6.700 bezoekers. In 2018 vindt het festival plaats van 26 juli tot en met 5 augustus 2018.

Hoogtepunten

Met de absolute wereldtop van de klassieke muziek ging Liza Ferschtman tien dagen op zoek naar de waarheid en ‘alternative facts’ in de muziek aan de hand van repertoire uit de kamermuziek, dans en literatuur. Er waren heel veel hoogtepunten te beleven. Het festival startte op donderdag 27 juli met het uitverkochte concert De weg naar de waarheid met werken van Reich, Schubert, Cage en Beethoven. Op vrijdag 28 juli vond het gratis toegankelijke Dille en Kamille Marktconcert op de Markt plaats: een jonge traditie en een “cadeau aan Delft” zoals Liza Ferschtman zelf zegt. Het Tim Kliphuis Ensemble kon zich – ondanks de regen – verheugen op een grote schare fans die onder een poncho of paraplu aandachtig bleef luisteren.

Naast de prachtige kamermuziek zijn er dit jaar opnieuw extra disciplines toegevoegd aan het programma zoals voordrachten en dans. Op de industriële locatie Lijm & Cultuur presenteerde het festival, in samenwerking met het Gergiev Festival in Rotterdam, tijdens het eerste weekend de gloednieuwe multimediale voorstelling Begin van een onbekend tijdperk. Acteur Thom Hoffman las hierin werk voor van Konstantin Paustovski. Deze herinneringen aan de Russische revolutie werden voorzien van filmbeelden uit die tijd (1917 en verder) en muziek van Sergei Prokofjev: Visions Fugitives, uitgevoerd door Liza Ferschtman (viool) en Ole Christian Haagenrud (piano). De dramaturgie was in handen van Willem Bruls.

Op deze locatie vond op zaterdag 5 augustus De werkelijkheid door mijn ogen plaats. Hierin speelden violiste Liza Ferschtman en pianist Enrico Pace 24 Preludes van Sjostakovitsj terwijl Ramsey Nasr speciaal geschreven werk voor deze voorstelling voordroeg en danser Uri Eugenio zijn werkelijkheid liet zien in dans. Tijdens het festival gingen in de Van de Mandelezaal in Museum Prinsenhof Delft twee stukken in wereldpremière van Marijn Simons en Sebastian Fagerlund. Simons presenteerde Chamber Concerto, opus 83, 2017 tijdens het concert Ieder zijn verhaal. Octet Autumn Equinox van Fagerlund ging zondag 6 augustus in première tijdens het slotconcert Eerlijk duurt het langst.

Dit jaar trad het festival wederom buiten de muren van de vertrouwde Van der Mandelezaal en betrok het de rest van Museum Prinsenhof Delft bij de tweede editie van Night at the Museum. Het publiek wandelde in verschillende groepen door het museum en kon genieten van muziek en lezingen bij de bijzondere vaderlandse kunstwerken. Er waren ook familievoorstellingen, mede gemaakt door kinderen zelf.

Delft Chamber Music Festival in de media

“De violisten (Liza Ferschtman en Malin Broman) en contrabassist Rick Stotijn speelden op leven en dood” schreef NRC Handelsblad over Beethovens Vijfde Symfonie voor strijksextet. Over de uitvoering van Händels aria’s door Helena Rasker schreef de Volkskrant: “Rasker toont zich een ware vermommingkunstenares, die moeiteloos schakelt tussen oprechte en schijnheilige personages en tussendoor zelfs van geslacht wisselt.” Trouw kopte: “Welsprekende muziek in Delft”. Over de première van Begin van een onbekend tijdperk schreef Volkskrant: “Programmeur en violist Ferschtman schittert zelf in een bewerking van Prokovjev”.

Het Delft Chamber Music Festival 2018 vindt plaats van donderdag 26 juli tot en met zondag 5 augustus. Voor meer informatie over het Delft Chamber Music Festival: www.delftmusicfestival.nl
FOTO: Ronald Knapp

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.