1830, het Musical spektakel

1830, het Musical spektakel

Recensie en foto’s: Mieke van Looy

Een echt kasteel dat deel uitmaakt van het decor en paarden die vlak voor je neus met hun zich aan hen vastklampende ruiters voorbijrazen. Het zijn slechts 2 van de hoogtepunten uit deze energieke, schitterende musical.

2 kampen: De Belgen en de Hollanders

Op 3 verschillende, overdekte locaties, verspreid over het mooie domein van het kasteel van Merode in Westerlo, neemt de Historalia-cast je mee in onze geschiedenis en erfgoed. Je maakt de onafhankelijkheidsstrijd van de Belgen in 1830, in levende lijve mee. Het script en regie van Luc Stevens, vormgegeven door een topcast, geven een belangrijke boodschap mee. Net omdat je als publiek de Belgische revolutie vanuit 2 verschillende kampen meemaakt, besef je welke zware gevolgen een gebrek aan wederzijds begrip en communicatie hebben.

Brussel staat in brand

Het verhaal loopt als volgt: In de 19de eeuw woedt een revolutiegolf in Europa, die ook naar België doorwoedt. De Hollanders, onder leiding van Koning Willem I, gespeeld door Guy Louis Colinet (die we kennen van o.m. het Cole Porter repertoire dat hij met David Davidse in huiskamerconcertantes neerzette en musicals als ‘Macbeth’, ‘Sweeney Todd the demon barber’ of ‘Fleetstreet’) zijn hier niet blij mee. Ze willen het gezag hebben over de Belgische gebieden. Willem voert een strenge taalpolitiek, legt extra belastingen op en legt het protestantse geloof op. De Belgen worden kwader en kwader, tot op een avond heel Brussel in rep en roer wordt gezet.

Topcast

We zien André (Lucas Van den Eynde), de afgedankte fabrieksarbeider en weduwnaar en zijn zoon Ketje (Wies De Cock, die eerder in ‘All about musical’ en ‘Het geheim van de torenkruiers’ speelde) als hevige verzetsstrijders.
Ketje’s grote held is de dappere graaf Frédéric de Merode (Keoni Blockx, ‘Spring Awakening’, ‘Into the Woods’, ‘Ruben en Keoni op tournee, het Fakkeltheater’,…).
De vrijgevochten Belgische journalist van Courrier des Pays Bas, Louis de Potter (Leendert De Vis, gekend van ‘The Sound of Music’, ‘Dans der Vampieren’, ‘Alice in Wonderland met K3’, ‘Ben uit Ben X’, ‘14-18’, …) laat zich het zwijgen niet opleggen en blijft zijn waarheid schrijven.

De dochter van André, Anna (Liesbeth Roose, speelde eerder in ‘Assepoester’, ‘Beauty and the Beast’, ‘40-45’ en ‘Daens’ en in ‘de regel van 3S’ op Ketnet) wordt verliefd op de Nederlandse Kapitein Vermeer (‘Les Misérables, ‘Bat Out of Hell, the musical’, ‘Mozart! De musical’) , persoonlijke lijfwacht van de erfprins. Dit zorgt voor grote romantiek, maar uiteraard ook voor veel problemen.

We zien ook nog heel wat ander grote namen aan het werk, waaronder Richard Spijkers als Minister van Justitie, de meest gehate man van de oranje regering, Nele Goossens (gekend als o.m. Kelly, het tegendraads charismatische lief van Snelle Eddy in ‘Chris & Co’) als cafébazin Leonie en Charlotte Verduy (‘Best of Musicals’, ‘de prinses en de toverspiegel), … als Elisabeth,het nichtje van minister Van Maenen en verloofd met kapitein Vermeer, aan het werk, in deze musical vol actie, romantiek en emoties.

Regelrechte aanrader

De combinatie van schitterende zang en muziek, sterke choreografie, het decor, de synergie van het geheel en deels waarheidsgetrouwe geschiedenis, maken deze bijzondere en energieke musical een regelrechte aanrader voor muziek-, theater-, en geschiedenisliefhebbers!

Voor meer informatie: https://www.1830.be/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.