150 jaar na boek: nieuwe Alice in Wonderland op toneel

150 jaar na boek: nieuwe Alice in Wonderland op toneel

Alice groeit tot 2,5 meter hoog tijdens de voorstelling

150 Jaar na de eerste editie van het boek Alice in Wonderland brengt Maas theater en dans een geheel nieuwe familievoorstelling (8+) gebaseerd op het aloude verhaal van Lewis Carroll. Moniek Merkx (o.a. Alleen op de Wereld) regisseert de voorstelling over het meisje Alice dat niet meer in sprookjes gelooft, maar wel een heel vreemd avontuur beleeft. Het visuele hoogtepunt van de voorstelling is hoogstwaarschijnlijk hoofdpersoon Alice, die tot maar liefst 2,5 meter hoog groeit. Onder andere Maud Dolsma (o.a. Flikken Maastricht), Rosa van Leeuwen en Djurre de Haan maken deel uit van de cast. Van 10 januari tot en met 8 april 2016 reist Maas theater en dans met deze voorstelling door Nederland. De première is op zaterdag 16 januari 2016 in de Rotterdamse Schouwburg.

 

Spektakelachtige groei
Moniek Merkx: “De voorstelling gaat over groeien, over veranderen. In mijn ogen zijn alle personages een afspiegeling van Alice zelf. Bijvoorbeeld de kat, de rode koningin (die staat voor de boze persoon in jezelf), de grijze muis en de hoedenmaker (de onaangepaste). Maar ook de huilmevrouw (“vroeger was alles beter”) en het konijn (het pure kind in jezelf). Uiteindelijk groeit Alice en komen alle personages in haar samen. Dat is de triomf van jezelf leren kennen, jezelf blijven tijdens het groeien. Als een krachtig persoon komt ze uit de strijd. Dit wordt een spektakel: Alice wordt 2,5 meter hoog.”

 

Merkx verbindt klassiekers met de actualiteit

Artistiek directeur en regisseur Moniek Merkx heeft al ruim 70 regies op haar naam staan. Ze ontving talloze nominaties en prijzen, waaronder de Tony Award voor Once upon a forest (2003). Ze weet klassieke voorstellingen met de actualiteit te verbinden. Ze schrijft vaak zelf haar teksten of maakt extreme bewerkingen van deze bestaande, veelal klassieke verhalen met mythologische figuren, Shakespeareaanse helden of kindericonen. Sinds 2013 is zij aan Maas theater en dans verbonden als artistiek directeur. Voor Alice in Wonderland maakt Merkx met zeven spelers en drie muzikanten een collage van verrassingen, carnavaleske kostuums, live popmuziek en heel veel thee. Eerder liet ze theater en muziek al samengaan in Alleen op de wereld. Daarmee bereikte Maas ruim 23.000 bezoekers.

 

Alice in Wonderland: een vrolijke wereld vol goocheltoeren en special-effects
‘Vreemderer’ en ‘vreemderer’ wordt het leven voor Alice. Terwijl ze echt niet meer in sprookjes gelooft. Moe van het aardig doen, valt Alice in de wereld van wonderlijke wezens en pratende dieren. Merkx laat het publiek meereizen met Alice. Ze ontmoeten het verlegen konijn, de deftige muis, de mysterieuze kat, een wrede hoedenmaker, een zingende rat en een onmogelijke tweeling. In Alice in Wonderland wordt eeuwig feest gevierd en beleeft het publiek een reis in een vrolijke wereld vol goocheltoeren en special-effects.
Makers Alice in Wonderland

Concept, regie: Moniek Merkx

Tekst: Jan Veldman

Spel: Abdelkarim el Baz, Elias de Bruyne, Maud Dolsma, Lisa Groothof, Rosa van Leeuwen, Jurriën Remkes, Romana Vrede

Composities: Djurre de Haan

Muziek (live): Jelte van Andel, David Corel, Djurre de Haan

Decor: Sanne Danz

Kostuums: Carly Everaert

Licht: Gé Wegman

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.