13, de Musical in Schouwburg Luchtbal, Antwerpen-Zuid: Broadway-waardig

Recensie: Mieke van Looy

13, de Broadway-musical waarin Ariana Grande ooit haar professionele debuut maakte, maakt nu ook in België grote indruk.De cast bestaat net als op Broadway, volledig uit tieners. Tieners die de ziel uit hun lijf zingen en met veel bravoure dansend en acterend het verhaal vertellen.

Het verhaal

Het verhaal, dat over de bijna 13-jarige Evan Goldman, die op de valreep voor zijn Grote Bar Mitsva van het mondaine New York naar het boerengat Appleton in Indiana verhuist, gaat. Alles behalve wat een puber van het leven verlangt. Hoe bouw je zo snel weer populariteit op? Hij trapt in de valkuil van de roemrijkheid, en leert met vallen en opstaan waar ware vriendschap om draait.

Belangrijke levenslessen luchtig gebracht

Geen moment verveelt deze voorstelling. Zion Luts (14), die Evan Goldman vertolkt, verbluft ons met zijn loepzuivere stem. Zijn tegenspeelster Emma Vanthielen (15), die zijn niet-populaire maar hartverwarmende buurmeisje Patrice vorm geeft, al evenzeer. Om er maar 2 te noemen. Want alles wat we hier te horen en zien krijgen is van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast zijn alle elementen die -naar mijn aanvoelen- in een musical horen aanwezig: Schitterende zang, goeie muziek, knappe choreografie, veel inleving, humor en last but not least: Belangrijke levenslessen.

Wervelend, grappig en innemend

Het grappige trio jongens Eddie (Frank De Reu), Malcolm (Ebe Mogyoros) en Simon (Sander Maris) die de achterban van stoere jongen van dienst Brett (Mats Proost) verzekeren, zijn HILARISCH. Er schoten meerdere malen lachsalvo’s door de Schouwburg Luchtbal in Antwerpen-Zuid.

Op het einde van het stuk begon heel de zaal enthousiast mee te klappen met de liedjes, en met een minutenlange staande ovatie betuigde het publiek zijn lof.

Niveau van wereldformaat

De omkadering, waaronder Wanne Synnave (bekend van kortfilms als Hartendief en Pyroma), de 21-jarige regisseur van dit stuk en choreograaf Matthew Michel (Brandon uit Ghost Rockers), kunnen terecht trots zijn. Het niveau dat we te zien en vooral te horen kregen, was verbluffend. Benieuwd wie van deze namen in de loop der jaren opduikt tussen die van de wereldsterren…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.