Van 17 t/m 28 maart 2020 haalt het Liszt Concours veertien pianisten uit tien verschillende landen naar TivoliVredenburg, Utrecht. De talenten zijn na internationale audities in Shanghai, Moskou, Utrecht en New York geselecteerd voor de 12de editie van het driejaarlijkse concours. Een primeur: voor het eerst wordt er naast Liszt een andere componist geïntroduceerd op het concours: Beethoven.
Beethovenjaar 2020
In 2020 viert de wereld de 250e geboortedag van Ludwig van Beethoven. Het Liszt Concours doet mee aan deze viering en zet werken van Beethoven op het programma. Franz Liszt was een groot fan van Beethoven, hij heeft alle negen symfonieën van Beethoven voor piano getranscribeerd. Twee jaar lang heeft hij zijn tijd in een klooster in Rome gewijd aan het schrijven van deze symfonietranscripties. Omdat de pianist in zijn eentje alle noten moet spelen die in het orkest voorkomen, is het extreem virtuoze muziek die maar zelden wordt uitgevoerd. Toch staan uitgerekend deze ‘onspeelbare’ symfonietranscripties voor de veertien deelnemers van het Liszt Concours 2020 op het programma.
“These are the greatest works for the piano, tremendous works…every note of those symphonies is in these Liszt works. Not having performed these works in concert, is one of my biggest regrets.” Vladimir Horowitz (NY Times)
Drie rondes zonder uitschakeling
De veertien deelnemers spelen drie verschillende rondes in de Hertz zaal van TivoliVredenburg voordat de jury de drie finalisten geselecteerd. De rondes zijn opgedeeld in thema’s: pianotranscripties, kamermuziek met violist Barnabás Kelemen en celliste Maja Bogdanovic en originele composities van Liszt en Beethoven. De achtkoppige jury, met als voorzitter Alexander Rinnooy Kan, bestaat uit o.a. Leslie Howard, Igor Roma, Wibi Soerjadi, Cyprien Katsaris en Nino Gvetadze.
Finales
De drie finalisten krijgen nog twee kansen om zichzelf te presenteren aan jury en publiek: op woensdag 25 maart tijdens een solo finale en op zaterdag 28 maart vindt de grande finale plaats, waar de drie finalisten spelen met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Otto Tausk. De finalisten spelen ieder het zelden uitgevoerde pianoconcert van Liszt dat hij baseerde op thema’s uit Beethoven’s Ruinen van Athene, dit is de enige kans wereldwijd om dit werk te horen tijdens het Beethovenjaar. Aan het einde van de avond vindt de prijsuitreiking plaats. Traditiegetrouw kan het publiek stemmen op zijn favoriet middels de publieksprijs. Het totale prijzengeld bedraagt meer dan € 50.000,- plus een uitgebreid carrièreprogramma voor de prijswinnaars, met circa 300 concerten in 30 landen over de hele wereld en pr-ondersteuning. De beide finales worden gepresenteerd door Radio 4 presentator Christiaan Kuyvenhoven.
Randprogramma en Showcase
Naast de rondes van het concours vindt er een uitgebreid randprogramma plaats. Zo worden vier replica’s van de fortepiano’s van Beethoven naar Utrecht gehaald voor een concertlezing, geeft meesterpianiste Idil Biret een masterclass en is er een Showcase waar jonge pianotalenten van 10 t/m 17 jaar de kans krijgen om in de Grote Zaal te spelen. Daarnaast geven de deelnemers van het concours onder de noemer ‘Liszten Up’ gratis toegankelijke concerten door de hele stad Utrecht. Deelnemende locaties zijn o.a. de Bijenkorf, UMC Utrecht, Hoog Catharijne, ZIMIHC theater en een aantal zorginstellingen.
Schema Liszt Concours – 12de editie TivoliVredenburg
Recital 1 originele werken van Liszt en Beethoven17 & 18 maart 2020, Hertz
Recital 2 kamermuziek met violist Barnabás Kelemen en celliste Maja Bogdanovic 19 & 20 maart 2020, Hertz
Recital 3 transcripties 21 en 22 maart 2020, Hertz
Solofinale 25 maart 2020, Grote Zaal
Finale met het Radio Filharmonisch Orkest en prijsuitreiking 28 maart 2020, Grote Zaal
Het gehele concours wordt live gestreamd via www.liszt.nl.
Over het Liszt Concours
Het Liszt Concours wordt sinds 1986 elke drie jaar in Utrecht gehouden. Het evenement behoort tot één van de meest bekende en prestigieuze muziekconcoursen ter wereld. Het concours staat bekend om zijn professionele en zorgvuldige ondersteuning van de laureaten. Deelname staat open voor pianisten tussen 19 en 29 jaar. Tijdens het concours verblijven de deelnemers in gastgezinnen.
Meer informatie en het gehele programma: www.liszt.nlExtra media:Documentary Idolizing Beethoven – door Floris Kortiehttps://www.liszt.nl/artikel/72
FOTO: (C) Allard Willemse