Yang Yang Cai wint YPF Piano Competition 2019

Winnaar van de YPF Piano Competition 2019 die op zondagmiddag 10 februari in de Grote Zaal van Muziekgebouw aan het IJ plaatsvond is: Yang Yang Cai. Zij ontving de eerste prijs uit handen van Sieuwert Verster, voorzitter van de jury. Tweede is geworden Carlos Marín Rayo en derde is Rik Kuppen.Het feit dat de eerste prijs werd gewonnen door Yang Yang Cai is in zoverre bijzonder dat zij niet speelde in de oudste leeftijdscategorie van het concours. Het zevende concours markeerde tevenshet twintigjarig jubileum van de Stichting The Young Pianist Foundation, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het concours. 

Zij speelden tijdens een uitverkochte finale op zondagmiddag 10 februari eerst een in opdracht van de YPF gecomponeerd solowerk van de Nederlandse componist en pianist Thomas Beijer.

Vervolgens speelden de finalisten elk het Tweede Pianoconcertvan Chopin. Daarbij werden zij begeleid door een orkest, gevormd uit talentvolle studenten van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van internationaal geroemde Franse dirigent en pianist Jean-Bernard Pommier.


Tijdens het juryberaad speelde Ramon van Engelenhoven (de winnaar uit 2015) met het orkest de Symfonische variaties van Franck. De prijsuitreiking vond direct na het juryberaad plaats in de Grote Zaal waarna de winnaar vertrok om live bij Podium Witteman in de uitzending op te treden.

De volgorde van winnaars van de Grote Finale:

1  Yang Yang Cai (1998)

2  Carlos Marín Rayo (1994)

3  Rik Kuppen (1994)

Voor de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar werd een aparte Junior Competitie georganiseerd waarvan de finale zondagochtend in het Muziekgebouw aan ’t IJ plaatsvond. 

De volgorde van winnaars van de Junior Competitie: 

1  Philip Karmanov (2004)

2  Jure Jurakic (2006)

3  Alexander Jansen (2005)

Praktisch – Concours

In de grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ hebben de pianisten zich zondag moeten bewijzen tegenover een zevenkoppige onafhankelijke internationale jury, bestaande Dmitri Alexeev (RU), Boris Berman (RU), Pascal Devoyon (FR), Jean-Claude Vanden Eynden (BE), Edith Fischer (CL), Ching-Yun Hu (Taiwan) en Einav Yarden (Israel) voorgezeten door Sieuwert Verster (NL). Op het spel stond een eerste prijs van €10.000 euro, en een prijzenpakket dat behalve een reeks (inter)nationale masterclasses en concerten, ook andere geldprijzen bevat variërend van €2.000 t/m €7.500 bevat — uitsluitend te besteden aan verdere educatie van de pianist. Daarnaast kande jury de Grand Prix Youri Egorovuitreiken voor exceptioneel talent. 

Meer informatie:

www.YPF.nl

FOTO: ©Foppe Schut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.