Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom voor het eerst samen op het toneel

Succesvolle komedie Art terug in Nederlandse theaters

Het bejubelde theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yamina Reza keert dit voorjaar terug naar de Nederlandse theaters met steracteurs: Waldemar Torenstra (Divorce, Vechtershart, All you Need Is Love), Thijs Römer (Moordvrouw, Nieuwe Buren) en Frederik Brom (Familie Kruys, Verborgen gebreken, Overspel). Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland, waarvan die met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries uit 2014 de bekendste is. Art gaat op 5 maart in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is vervolgens t/m juni 2019 te zien in theaters door heel Nederland.

300072 art%20 %20foto%20liggend%20 %20close%20up%20%28c%29%20mark%20engelen 091fe3 large 1546598263

In Art kruipt de sterrencast in de huid van vrienden Serge, Mark en Ivan wiens vriendschap flink op te proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen. Allengs wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect – en het gebrek eraan. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. We zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen. Art is rijk, grappig en ontroerend.

Art is verschillende keren onderscheiden o.a. met een Tony Award voor Best Play, Laurence Olivier Award voor Best Comedy en is één van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Dit jaar komt deze klassieker terug naar Nederland met een drietal topacteurs in een regie van Paula Bangels met een vertaling van Coot van Doesburgh.

Art gaat op dinsdag 5 maart in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is t/m 7 juni te zien in de Nederlandse theaters. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het theater of via de Nationale Theaterkassa: www.ntk.nl. Kijk hier voor de gehele speellijst.

Credits

Tekst:                   Yasmina Reza

Vertaling:            Coot van Doesburgh

Regie:                   Paula Bangels (Fatal Attraction / Indecent Proposal)

Met:                      Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom

Producent:         MORE Theater Producties

FOTO: (c) Mark Engelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.