Verslag Musical-Sing-a-Long 2016

Voor vele musicalliefhebbers is het de start van het musicalseizoen. In vele getale staan ze de hele dag bij het hoofdpodium voor de Musical-Sing-a-long om mee te zingen met de musicals van het nieuwe seizoen. Dit jaar werd de musical-sing-a-long voor de 11e keer georganiseerd. Gelukkig waren dit jaar de weergoden goed gestemd, wat niet elk jaar vanzelfsprekend is. Dit was natuurlijk ook meteen te merken aan de drukte: het Museumplein was goed vol.
Deze editie van de musical-sing-a-long was het presentatiedebuut van Romy Monteiro en ook al kwam ze bij de repetities onzeker over, dit was ’s avonds op het Museumplein niet meer te merken, zelfs het nummer Do,re,mi uit ‘The sound of music’ krijgt soul als Romy het zingt.

We begonnen de avond met Hair, deze productie zit al in zijn repetitieperiode en dat is te merken. Het blokje van Hair zal zeker een hoop mensen enthousiast maken om deze productie te gaan zien. Ciske de rat kwam er al snel achteraan, door opnieuw te kiezen voor Danny de Munck is dit weinig vernieuwend. Wel hebben ze weer ontzettend goede kinderen kunnen casten voor de rol van kleine Ciske.

Vaak worden de kinder/familie producties vergeten tijdens de musical-sing-long, echter dit jaar stond Dolfje Weerwolfje ook tussen de grote producties van komend seizoen. Met het hele Museumplein janken naar de maan. Ik moet eerlijk zeggen dat de productie op het plein beter uit de verf kwam, dan op televisie. Bij het terugkijken van de musical-sing-a-long klonk het helaas soms een beetje vals.

Deze editie was er ook ruimte voor de kleinere producties, waaronder De grote 3. Het zal een productie zijn wat je interesse moet hebben, maar het werd uitstekend neergezet op het grote uitmarkt podium en met Ellen Pieters is het altijd een feestje. Jesus Christ Superstar stond vorig jaar ook op de uitmarkt en maakte er dit jaar een complete show met vuurwerk van.

Music Hall brengt de musical Chaplin van Broadway naar Nederland en al had het blok geen meezingwaarde, het gaf wel indruk. Een grote tegenvaller van de avond waren toch wel de 12 kandidaten van New Musical Star. Ten eerste was het een gemiste kans dat ze geen musical nummer zongen op een musical sing-a-long en daarnaast was het allemaal niet even zuiver, niet de beste reclame voor dit nieuwe programma wat dit najaar op Zapp te zien is.

Een musical sing-a-long zonder Soldaat van Oranje is tegenwoordig onmogelijk. Al meer dan de helft van de edities van dit musical evenement is deze productie aanwezig. Sinds 1 week staat de nieuwe cast op het podium en deze stond ook op de uitmarkt met het nummer ‘Als wij niets doen’. Op het Museumplein las ik op Twitter dat het op tv niet allemaal zuiver was, iets wat op het plein niet zo opviel. Bij het terugkijken moet ik helaas toegeven dat dit niet het beste optreden van deze fantastische musical was.

The bodyguard is momenteel het succes van Stage Entertainment. Tegenwoordig komt het niet vaak voor dat voorstellingen het langer dan een jaar uithouden, maar the bodyguard is het hier een uitzondering op. Dit optreden werd gebruikt om April Darby naar voren te schuiven als First Cast Rachel, de rol die ze komend seizoen gaat delen met Romy. Ze bewijst deze avond dat ze het verdiend om 1st cast te worden in plaats van Alternate: wat een power! Ook Nurlaila Karim was er dit jaar bij, aangezien ze de rol van Carolina Dijkhuizen gaat overnemen. Als we het over powervrouwen hebben: Romy, April en Nurlaila zijn 3 powervrouwen in 1 musical! Het optreden van The Bodyguard vlamde van het podium af.

Kiss of a spiderwoman is ook een voorbeeld van een productie die goed uit de verf kwam op deze avond. Met musicalartiesten als René van Kooten en Marjolein Teepen weet je ook meteen dat je kwaliteit te zien krijgt. A chorus line is een musicalklassieker en dit jaar weer te zien in de theaters. Op het optreden tijdens de sing-a-long is weinig aan te merken.

Tijdens het blokje ’25 jaar Circus Theater’ ging het mis. Tijdens het optreden van René van Kooten en Carolina Dijkhuizen ging het mis en viel het complete geluid weg, niet alleen op de televisie maar ook op het plein. Erg oneerlijk want dit hoorde toch tot 1 van de betere optredens van de avond. Tijdens deze stop zat de sfeer er nog goed in, het hele publiek bleef gewoon zingen en maakte er maar een feest van. Wel is het jammer dat voetbal blijkbaar het allerbelangrijkste is voor de publieke omroep, want om niet uit te lopen werd het optreden van Mary Poppins met William en het prachte duet van Tony en Linda geschrapt uit de uitzending. Was het echt zo erg geweest als het voetbal 10 minuten later zou beginnen?

De afsluiter van de avond was The Lion King, al jaren te zien op Broadway en West end, en nu weer terug in Nederland. De muziek van deze musical blijft prachtig, het is nu alleen afwachten of Nederland weer klaar is voor het terugkeren van deze Disney musical.

Zeker nog even het vermelden waard: Het voorprogramma van MusicalCamp. Zuiver en goed in elkaar gezet, dit maakte meteen de sfeer!

De musical sing-a-long laat ons wel elke keer weer beseffen wat we het meest missen tijdens de musicalproducties in Nederland: Een groot orkest. Wij kijken in ieder geval weer uit naar het nieuwe musicalseizoen en zeker naar de Musical sing-a-long in 2017!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.