UNSEXED; herkenbare dagelijkse sleur

Recensie: Mieke van der Raay / Foto: Stephan Markus

Afgelopen vrijdag avond was de première van UNSEXED van het gloednieuwe cabarteduo Oldenhermanns.

OLDENHERMANNS bestaat uit Lize van Olden (34) en Anna Hermanns (35). Ze leerden elkaar kennen op de acteursopleiding van Utrecht en al snel volgden de eerste stappen richting het duo wat ze nu zijn. 

Ze maken tragikomische voorstellingen over de huidige tijdsgeest. Ze hebben een geheel eigen stijl die omschreven kan worden als beeldend, absurd en met grote fysieke overtuigingskracht. Met een scherpe blik op hun omgeving en op zichzelf, laten ze je lachend relativeren en zien dat eigenlijk niemand enig idee heeft wat ie doet. Absurd, confronterend en misschien een beetje troostend.

In Unsexed gaan ze op zoek naar allerlei manieren om uit de dagelijkse sleur te kunnen ontsnappen. Ze willen wel eens wat anders dan alleen maar de huishoudelijke taken doen, voor de zoveelste keer bij diezelfde speeltuin te zitten met hun kinderen. Ze willen gewoon eens helemaal los gaan en zich tegoed doen aan drugs en rock ‘n’ roll.

Al bij binnenkomst in de zaal staan de dames je op te wachten, met zinnetjes die uit de voorstelling komen. Je krijgt al dan meteen de indruk; dit wordt dolkomisch, hilarisch en je weet meteen dat dit een leuke avond gaat worden. 

Hun gezichtsuitdrukkingen zijn geniaal en ze wisselen net zo snel van personage als van kleding. 

Ze weten je aandacht vast te houden met hun unieke manier van spelen, ze hebben duidelijk een eigen stijl. Alles is best wel pijnlijk herkenbaar, confronterend – het zet je aan het denken over je eigen leven. Je kan aan de twee dames zien dat ze elkaar blindelings vertrouwen. Ze spelen heel natuurlijk. 

Geen druk of duur decor, maar simpele witte houten blokken die ze kunnen gebruiken. Ze gooien met spullen, maken dingen kapot, maar alles is heel toepasselijk bij hun voorstelling. Je kunt niet anders dan gefascineerd naar hen te blijven kijken. Het enige minpunt wat ik kon ontdekken, was dat het veel te snel was afgelopen.

Voor meer informatie: https://oldenhermanns.com/voorstellingen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.