Toneelgroep Oostpool brengt bestseller ‘Laura H.’ naar de theaters

Toneelgroep Oostpool heeft de theaterrechten verworven van het boek Laura H. van Thomas Rueb. De voorstelling over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer is vanaf het voorjaar 2020 te zien in de theaters in Nederland. Regisseur Marcus Azzini (o.a. People, Places & Things, Angels in America en Allemaal Mensen) tekent voor de regie. De voorstelling is vanaf het voorjaar 2020 te zien.

In het boek Laura H. gaat de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb na wat een jonge vrouw bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na een jaar in het kalifaat vlucht Laura en bij aankomst in Nederland wordt de jonge vrouw door de Nederlandse staat aangehouden. Rueb sprak meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen, las politieverslagen en WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk verhaal. Het boek Laura H. van Thomas Rueb werd door lezers uitgeroepen tot NRC Handelsblad Boek van het Jaar en werd onlangs genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en de Brusseprijs.

Een aangrijpend verhaal over een zoektocht naar culturele identiteit
Regisseur Marcus Azzini las het boek in één adem uit en nam onmiddellijk contact op met Rueb om te praten over een voorstelling. Het verhaal van Laura past naadloos in de lijn die het toneelgezelschap onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Verhalen die gedeeld móeten worden. Marcus Azzini: “Het verhaal van Laura H is zo’n verhaal. Een verhaal van een meisje uit Zoetermeer dat zomaar jouw buurmeisje, nichtje of klasgenootje kan zijn. Een jonge vrouw die op zoek is naar iets. Naar zingeving, naar vorm, naar identiteit. Je merkt al snel hoe haar zoektocht in een veel grotere context komt te staan. Het boek Laura H doet in eerste instantie zijn werk als boek. Je wilt het ongelooflijke verhaal in één keer uitlezen. Tegelijkertijd is het spannend dat het boek een zeer actueel thema als culturele identiteit aansnijdt. Of eigenlijk culturele identiteit in combinatie met religie en religie gerelateerd aan een oorlog die gevoerd wordt in naam van een god.”

Actuele verhalen die verteld moeten worden
De voorstelling die Azzini beoogt te maken gaat niet alleen over Laura en haar man, door wie zij is mishandelt en misbruikt. Het verhaal gaat net zo goed over een Nederlandse jongen, een journalist, die het verhaal van Laura hoorde en achter de waarheid aanging. “Voor mij gaat het stuk over hen. Over Laura en Thomas. Over hoe hij zich wist te verbinden met haar. En over hoe hij ervoor zorgde dat zíj zich kon verbinden met hem, zodat dit ongelooflijke verhaal verteld kon worden. Want Laura is nog zo jong, zo kwetsbaar en tegelijkertijd zó sterk. Samen zorgen zij ervoor dat dit verhaal verteld wordt. Dat dit soort verhalen niet aan ons voorbijgaan, want daar zijn ze té belangrijk voor.” 

De voorstelling is vanaf het voorjaar van 2020 in de Nederlandse theaters te zien. De speellijst en cast wordt binnenkort bekend gemaakt.

FOTO:©Bas de Brouwer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.