St. Patrick’s Festival Amsterdam viert 6e editie

St. Patrick’s Festival Amsterdam belicht de creatieve kracht van Nederlands-Ierse samenwerking met concerten, workshops, gesprekken, voor alle nationaliteiten en leeftijden.

De zesde editie van het St. Patrick’s Festival Amsterdam vindt plaats van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart 2019 in Splendor Amsterdam en de Uilenburgersjoel. Het festival viert de nationale Ierse feestdag met een creatieve en innovatieve programmering. 

Ierland wordt gepresenteerd in een Europese setting: Iers/Nederlandse kunst, cultuur, actualiteit en een familieprogramma. Er zijn concerten met Ierse en Nederlandse musici, animatie-, drama- & muziekworkshops voor de hele familie, film, cuisine, actualiteiten en dans. Van barokmuziek (Händel in Ireland) o.l.v. Kenneth Montgomery, tot jazz met zangeres icoon Mary Coughlan. Schrijvers/journalisten 

Joris Luyendijk en Fintan O’Toole gaan met elkaar in gesprek in een Brexit Conversation over wat Brexit kan betekenen voor Ierland, Nederland en de rest van Europa. 

Zaterdag 16 maart is er rugby op t.v. in Splendor Amsterdam, met de Six Nations Championship (Ierland tegen Wales) en zondag 17 maart staat het familieprogramma centraal.

Programma St. Patrick’s Festival Amsterdam 2019: 

vrijdag 15 maart 2019 – avond (vanaf 18.30 uur)

Het festival wordt in Splendor geopend met traditionele Ierse muziek door het Nederlands/Ierse duo Isaac Muller & David Munnelly. Er is een double-bill met Ierse cuisine uit de tijd van Händel door Ballymaloe chef- en tv kok Rory O’Connell en het muziekprogramma Händel in Ireland met een Nederlands/Iers barokensemble o.l.v. uit Belfast afkomstige Kenneth Montgomerymet sopraan Elisabeth Hetherington, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, luitist David Mackoren het Dudok Quartet. Het geheel wordt gehost door de dirigent en Alexander Oliver, operazanger, acteur en voormalige artistiek leider van de Dutch National Opera Academy.

zaterdag 16 maart 2019 – overdag

Om 13.30 uur is er in de Uilenburgersjoel de Brexit Conversation met journalisten Joris Luyendijk Fintan O’Toole (o.a. Irish Times). Fintan O’Toole publiceerde zojuist zijn nieuwste boek Heroic Failure, over de Brexit, en zijn komst naar het festival is een primeur. Vanaf 15.45 start de rugby (Ierland tegen Wales) en gaat de televisie aan zodat iedereen het samen kan beleven.

zaterdag 16 maart 2019 – avond

Om 20.30 uur presenteert jazz singer-songwriter Mary Coughlan, Ierlands Billy Holliday, buitengewone muziek-magie in de prachtige Uilenburgersjoel. Zij treedt op met o.a. Johnny Taylor (piano), Mete Erker (sax), Jeffrey Bruinsma (viool), Oene van Geel (altviool) enThomas Pol (bas)een feestelijke en eenmalige avond in een unieke setting door top jazzmusici uit Ierland en Nederland.

zondag 17 maart 2019 – overdag

St. Patrick’s Day, de dag zelf, is een familiedag en start om 10 uur met de Ierse Céilí groepsdans, waaraan de hele familie kan meedoen en van kan leren. Om 11 uur is er een muziekworkshop en vanaf 12 uur is er een Ierse dans-presentatie. Voor het eerst zijn er ook activiteiten voor young adults waaronder vanaf 13 uur een dramaworkshop. Om 15 uur is er een animatie workshop door meervoudig Oscar genomineerde Ierse animatiestudio Cartoon Saloon en vanaf 16.30 uur de door hen gemaakte bekroonde film The Breadwinner

Vanaf 19 uur wordt het festival afgesloten met een echte Ierse Céilí dance: groepsdans waar iedereen vrolijk van wordt. Ervaring niet nodig, gewoon meedoen! Ervaren dansers van de Redmond School of Irish Dancing wijzen je de weg. Alles begeleid door de aanstekelijke muziek van Four of a Kind. De gehele dag is er een pop-up café: BallyBia.

Artistiek leider van St. Patrick’s Festival Amsterdam is Aisling Casey, solo hoboïste van het Radio Filharmonisch Orkest en mede-oprichtervan Splendor en Ludwig.

Praktisch: St. Patrick’s Festival 2019

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019

Locaties: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

De Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam 

FOTO: ©Hans van der Woerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.