SPRING in Autumn: internationale topvoorstellingen in Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht en SPRING Performing Arts Festival presenteren van 31 oktober t/m 2 november de derde editie van minifestival SPRING in Autumn. Het festival toont zes (internationale) theater- en dansvoorstellingen die de stad Utrecht absoluut niet mogen overslaan. Op het programma staat één Nederlandse première en vijf (internationale) voorstellingen die na succes in andere steden in Nederland nu te zien zijn in Utrecht. SPRING in Autumn is een driedaags festival, compact maar compleet met een fijne festivalsfeer en vele extra’s rondom de voorstellingen.

Nederlandse première van Mouvoir/Stephanie Thiersch & The Jitta Collective
Het Keniaanse Jitta Collective werkt samen met de Keulse choreografe Stephanie Thiersch voor het surrealistische en rauwe fashionconcert Chombotrope. Ze vragen zich af wat de outfit van de toekomst is en laten ons stilstaan bij culturele toe-eigening. Op speelse wijze kantelen ze ons perspectief en verbinden ze vogue en dans met rap, drums en turntables.   

Succesvolle internationale voorstellingen nu te zien in Utrecht
Choreograaf Omar Rajeh (Libanon) brengt met #minaret een verpletterend pleidooi voor de verwoeste steden, hun inwoners, cultuur, geschiedenis, waarde en toekomst. Met behulp van een boven het toneel zwevende drone en een live soundtrack geïnspireerd door het klassieke muzikaal erfgoed uit Aleppo, maakt #minaret een menselijk statement tegen de wreedheid van oorlogen en de ideologieën daarachter.

Ghost Writer and the Broken Hand Break van Miet Warlop (België) brengt de toeschouwer in trance. Warlop maakt een Westerse versie van de derwisj-dans, afkomstig uit het soefisme. Drie performers gaan het fysieke en mentale experiment aan en draaien eindeloos tot ze extase bereiken. Op de dunne grens tussen beheersing en controleverlies vervlecht hun werveldans zich met opzwepende livemuziek.  

De Franse regisseur en beeldend kunstenaar Philippe Quesne neemt het eigenaardige gedrag van de mens onder de loep in Crash Park – La vie d’une île. Een onbewoond eiland wordt wreed verstoord door de overlevenden van een vliegtuigongeluk. Is dit voor hen het einde? Of een nieuw begin? Met poëtische en licht absurdistische beelden toont deze voorstelling de mens met haar dromen van een betere wereld en al haar fouten en tekortkomingen.

De Zuid-Koreaanse theatermaker en componist Jaha Koo en zijn pratende rijstkokers nemen ons in Cuckoo via bitterzoete en humorvolle dialogen mee door 20 jaar Koreaanse geschiedenis. Ze staan stil bij de enorme impact die de grote economische crisis heeft gehad op de jongere generatie en reflecteren op een land dat gevangen zit tussen werkdruk en maniakale shopverslaving.

Installatie Dries Verhoeven in Zocherpark
Dries Verhoevens installatie Happiness verkent de wereld van kunstmatig geluk. In een klein apotheekgebouw vertelt humanoid Amy ons over de middelen waarmee we tegenwoordig onze mentale conditie kunnen bijstellen. Bewegen we richting een wereld waar we lyrisch zijn op afspraak, programmeerbaar in ons gevoel? Happiness wordt in Utrecht mede gepresenteerd door IMPAKT festival (30 okt-3 nov) en Le Guess Who? (7-10 nov).

Programma SPRING in Autumn 2019
wo 30 okt t/m zo 3 nov Dries Verhoeven – Happiness (doorlopend 14:00-22:00) 
do 31 okt 19:00 – Miet Warlop – Ghost Writer and the Broken Hand Break
do 31 okt 20:30 – Philippe Quesne – Crash Park
vr   1 nov 19:30 – Miet Warlop – Ghost Writer and the Broken Hand Break
vr   1 nov 21:00 – Omar Rajeh – #minaret
za  2 nov 19:30 – Jaha Koo – Cuckoo
za  2 nov 21:00 – Mouvoir/Stephanie Thiersch & The Jitta Collective – Chombotrope
wo 6 t/m zo 10 nov – Dries Verhoeven – Happiness (doorlopend 12:00-20:00)

Meer informatie over de voorstellingen is te vinden op springutrecht.nl en ssbu.nl. De kaartverkoop voor SPRING in Autumn verloopt via de kassa van Stadsschouwburg Utrecht (ssbu.nl).

Foto: Chombotrope – Mouvoir/Stephanie Thiersch & The Jitta Collective

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.