Ruben Hein bezeten van muziek

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagavond was de première van Ruben Hein in de Kleine Komedie in Amsterdam met zijn geheel eigen voorstelling Boventoon.

Ruben Hein kennen sommigen van ons van onder andere Linda’s zomerweek en Wie is de mol? Maar Ruben is meer dan dat, hij is gewoon één brok muziek. Zijn hele leven draait om zijn passie voor muziek. Zijn warme stemgeluid en prachtige pianospel voeren de boventoon.Voor zijn laatste album ‘Groundwork Rising’ sloot hij zichzelf op in een huisje ergens in een bos, met enkel een rode gammele piano. Hier ging hij op zoek naar zijn muzikale basis, maar waar ligt die basis?
Ruben neemt ons mee in zijn persoonlijke herinneringen. Over zijn vader, die lange tijd donkere periodes kende, een depressie, maar waar kwam die depressie dan vandaan? Zijn vader werd namelijk in de oorlog als klein Joods jongetje van het ene adres naar het andere gebracht, pas vlak na de oorlog werd hij herenigd met zijn ouders. Dit heeft veel inpact op hem gehad. Zijn moeder werd als jong meisje in Nederland achter gelaten bij een oom en een tante, terwijl haar ouders naar Indonesië gingen. Uit deze verhalen haalde Ruben zijn bijzondere inspiratie voor de meest prachtige nummers. Hij vertelt vermakelijk, heel natuurlijk, met een grote vleug humor. Zo vertelt hij ook over zijn bijzondere fascinatie voor vogels, hij kent bijna alle vogel soorten. Als klein jongetje ging hij al samen met zijn moeder vogels kijken. Hierbij kwamen hij en zijn moeder tot rust.

Zijn bijzondere vriendschap met jeugdvriend Flynn staat centraal in al zijn herinneringen. Bij alles wat hij doet, zingt en schrijft, denkt hij terug aan deze bijzondere vriendschap. Ruben, nu 36, heeft de muziek al ontdekt op zesjarige leeftijd en sindsdien is hij bezeten van muziek. In eerste instantie maakte en schreef hij alleen muziek. Pas later bij toeval, omdat hij een baan had aangeboden gekregen op een Duits cruise schip, waarbij ook gezongen moest worden, is hij zijn stem gaan ontdekken. En wat voor stem, hij zingt met een groot gemak, hij weet je te raken met zijn mooie zwoele stem. Ruben pakt je vanaf de eerste noot en laat je niet meer los. Zijn muziek is als zoete honing, waar je niet vanaf kan blijven en verslaafd aan kan worden.

Meer informatie: https://www.rubenhein.nl/

FOTO: (c) Yani Pictures

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.