OSCAM en Decoratelier Nationale Opera & Ballet presenteren Costume

Amsterdam, dinsdag 18 juni 2019 – Denk je aan het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet dan denk je aan de fantastisch gemaakte decors en kostuums voor opera en balletproducties. Geïnspireerd door twaalf originele kostuums en de bijbehorende schetsen, gaan de kunstenaars familie Richters, OONA en Soraya Basiran de uitdaging aan om elk twee nieuwe kunstwerken te creëren voor de expositie Costume die vanaf 27 juni te zien is in OSCAM. De kunstenaars geven een nieuw en ander leven aan de bestaande kostuums. Met deze expositie verbindt curator Marian Duff veelzijdige talenten uit de Bijlmer, gastcurator Robby Duiveman, Angelique Hoorn Management en SHOOT THE MOON aan haar geliefde OSCAM en de wereld van opera en ballet. Graag nodigen we je uit om op donderdag 27 juni bij de officiële opening aanwezig te zijn

Costume
Donderdag 27 juni 2019
*
19.00 uur – 21.00 uur
*
OSCAM
Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam

Aanmelden
Aanmelden kan vóór 24 juni via rsvp@baasamsterdam.com

De tentoonstelling
De kostuums zijn gemaakt in de kostuumafdeling van Nationale Opera & Ballet aan het Waterlooplein in Amsterdam en hadden rollen in verschillende opera- en balletvoorstellingen. Ze staan voor elegantie, variatie en verfijnd materiaal. In Costume geven de kunstenaars – familie Richters, OONA en Soraya Basiran – hun eigen verbeelding en interpretatie aan deze kostuums. Het Kostuumatelier van Nationale Opera & Ballet omvat zes ambachten: herenatelier, damesatelier, ververij, schoenatelier, hoedenatelier inclusief kostuumaccessoires en kap & grime. Al deze disciplines zie je terug in de keuze van Duiveman. De tentoonstelling is ontwikkeld door Marian Duff en Robby Duiveman en dagelijks te zien tot 20 september 2019.

Robby Duiveman
Robby Duiveman, directeur kostuums/kap & grime, is dit jaar 20 jaar verbonden aan Nationale Opera & Ballet. ‘Ik vind het belangrijk om onze werelden te tonen aan de bewoners van Amsterdam Zuidoost. De kostuums op toneel zijn altijd ver weg en zie je niet van dichtbij. Het is de veelvoud van het ambacht en vakkennis die ons zo bijzonder maakt.’

SHOOT THE MOON presenteert familie Richters
De jonge kunstenaarsfamilie Richters uit de Amsterdamse Bijlmer bestaat uit Fana ook wel bekend als AiRich, Merete, Dashan, Shashu, Ayana en Ijah. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Zo maakt Ayana speciaal voor OSCAM customized totebags en Ijah zal tijdens de openingsavond plaatjes draaien. De overige vier familieleden maken de nieuwe kunstwerken. Hoewel beeldend kunstenares AiRich voor Costume aan de slag gaat met een collage, gebruikt zij normaliter portretfotografie om verhalen te vertellen waarbij ze zich richt op visuele samenwerkingen en projecten in binnen- en buitenland. Afrofuturisme speelt een belangrijke rol in haar werk. Kunstenares Shashu heeft weer een totaal andere visie op de kostuums en haalt inspiratie voor haar kunstwerken uit de Japanse traditionele kleding en bloemen.

Angelique Hoorn Management presenteert OONA en Soraya Basiran
Als illustrator laat OONA zich graag inspireren door contrasten. Daarnaast zet OONA het klassieke handwerk kracht bij door gebruik te maken van digitale nabewerking. Ook zet hij menselijke karakters om in dieren en dat is ook duidelijk te zien in zijn nieuwe werk bij Costume. Soraya Basiran is modestylist/illustrator en staat bekend om haar high fashion inkttekeningen en schetsen: edgy, ladylike en mysterieus zijn de vrouwen die ze graag tekent. Ze is eigenaar van Bluhaven en maakte eerder illustraties voor H&M.

Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera en Ballet
Els van der Plas: ‘Nationale Opera & Ballet heeft een partner gevonden in OSCAM omdat zij opera en ballet en alle ambachten die daarvoor nodig zijn – zoals kostuumontwerp, hoeden maken, kap en grime, belichting – meer bekend wil maken in Amsterdam Zuidoost. Zuidoost is het thuis van ons Decoratelier. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor opera en ballet; wij zijn er voor iedereen die kunst, cultuur, muziek, dans en vakmanschap een warm hart toedraagt.

OSCAM
Design, vakmanschap en ontwikkeling in Amsterdam met de focus op de Bijlmer. Opgericht in 2017 door Marian Duff en Gemeente Amsterdam in het kader van 50 jaar Bijlmer. OSCAM heeft zich ontpopt tot een creatieve ontmoetingsplek waar een breed publiek elkaar ontmoet en waar een hoogwaardig tentoonstellings- en activiteitenprogramma wordt getoond. De komende jaren zijn op deze bijzondere plek activiteiten en exposities te zien in samenwerking met Decoratelier Nationale Opera & Ballet, Amsterdam Museum, OBA, Gemeente Amsterdam, CEC en advies organisatie B&A Groep.

Meer informatie
Maandag tot en met vrijdag: 09.00 uur – 18.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 uur – 17.00 uur
De toegang is gratis, voor meer informatie: oscam.nl

FOTO: © Marco Borggreve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.