November Music presenteert programma 2019 en start kaartverkoop

November Music 2019

1 t/m 10 november in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch

November Music is het festival voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Juist door al die verschillende geluiden een plek te geven laat November Music een persoonlijk en eigen verhaal horen, net zoals de makers dat zelf doen. Ontregelend en onverwacht. Muziek zonder excuus en met een eigen stemming. 

Ervaar jazz, wereldmuziek, muziektheater, modern gecomponeerde muziek, installaties en genres die je zelf nog niet voor mogelijk hield. November Music creëert ontmoetingen en daagt makers uit in het diepe te springen. Het festival geeft ruimte aan grote namen, maar ook aan de kleinste proefjes. Verwacht het onverwachte. 

Elk jaar, tien dagen lang, vult de prachtige stad ‘s-Hertogenbosch zich met alle mogelijke muziek en geluiden. Bij November Music gebeurt het nooit vluchtig – maar altijd met precisie. Met de ogen gesloten genieten of erin wrijven van verbazing, in een concertzaal of in een kerk. Kom van 1 t/m 10 november naar November Music 2019: hoor, zie en maak het zelf mee. 
 

Over het programma van November Music 2019

De 27steeditie van November Music zit boordevol verrassende combinaties, 11 nieuwe opdrachtwerken en groepen die niet of nauwelijks in Nederland te zien waren. Zo is er op Allerzielen (zaterdag 2 november) weer een gloednieuw Bosch Requiem, ditmaal geschreven door festivalcomponist en componist des vaderlands Calliope Tsoupaki met vocalisten Marcel Beekman en Maarten Engeltjes. In haar dodenmis brengt Tsoupaki een muzikale ode aan moeder Maria in tijden van twijfel en nood.

Van een heel andere orde is het exclusieve dubbelprogramma dat Metropole Orkest op de planken brengt. Voor de pauze speelt het Grammy-winnende orkest een elektronisch geladen set met multimuzikant Colin Benders (voorheen Kyteman). Daarna brengt Metropole met de Frans-Cubaanse tweelingzussen Ibeyi een mix van soul, fusion jazz en vernieuwende elektronica, waarbij de sprankelende zangpartijen in het Nigeriaanse Yoruba in het oor springen.

Verder zijn er spraakmakende concerten van het befaamde Duitse Ensemble Modern dat in het verleden samenwerkte met Frank Zappa en de nieuwe supersonische Scandinavische jazzgroep Rymden met pianist Bugge Wesseltoft. November Music laat veelvuldig spannende ontmoetingen horen tussen muzikanten die niet eerder samenwerkten. Dit jaar treedt Philharmonie Zuidnederland op met zanger / Wie Is De Mol-winnaar Ruben Hein en is er een gelegenheidsconcert van twee wereldtoppers uit de jazz: de virtuoze Armeense pianist Tigran Hamasyan en de lyrische Noorse trompettist Mathias Eick.

Muziekoverstijgende voorstellingen zijn er van theatermaker Baukje Schweigman en ensemble Calefax met VAL en van dansgezelschap LeineRoebana met SOLAS. Van componist Mayke Nas is een wereldpremière te horen waarin ze samenwerkt met beeldend kunstenaar Teun Hocks.

Een groot aantal Brabantse koren treedt op tijdens November Music 2019. Onder de noemer Koren Centraal hoort het publiek tal van vocale werken uitgevoerd door zowel professionele als amateurkoren, waarbij werk wordt gezongen van uiteenlopende componisten, onder wie Kris Oelbrandt die naast zijn muzikale werkzaamheden actief is als trappistenmonnik. 

Natuurlijk is November Music ook weer de thuisbasis voor de beste Nederlandse ensembles op het gebied van modern klassieke muziek met Holland Baroque, Ragazze Quartet, Silbersee, Ives Ensemble, Asko|Schönberg en het afscheidsconcert van Nieuw Ensemble. De groepen TEMKO en Slagwerk Den Haag gaan een groot nieuw werk spelen van Aart Strootman die hiervoor zelf de instrumenten bouwt.

De deuren van de stad ‘s-Hertogenbosch openen zich op zondagmiddag 3 november voor de jaarlijks terugkerende KunstmuziekRoute van November Music met korte concerten op allerlei locaties. Onder meer trompettist Eric Vloeimans, qanun-speelster Maya Youssef, saxofonist Evan Parker en percussionist Tatiana Koleva nemen je mee naar onverwachte klankwerelden.

In totaal telt November Music 2019 zo’n 80 concerten in 10 dagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.