Muzikale nostalgie in “t Schaep met de 5 Pooten”

Afgelopen zondag was de landelijke première van de musical “’t Schaep met de 5 Pooten” in het DeLaMar theater te Amsterdam. Bekend Nederland kwam uitgedost, zoals in de uitnodiging stond, met hoog opgestoken haar en fleurige kleding, al dan niet met tijgerprint.

Het Schaep was al bekend als televisieserie, maar deze voorstelling is een gloednieuwe musical vol Amsterdamse gein en onvergetelijke melodieën. In “’t Schaep met de 5 Pooten” maken we opnieuw kennis met de ontroerende, hartveroverende, hilarische stamgasten van café ’t Schaep. Zo zien we kroegbaas Kootje de Beer, zijn maat Lukas, buurvrouw Doortje en alle vaste klanten in een nieuw, fris verhaal van Raoul Heertje. Weer wordt er te veel gedronken en geroddeld, maar nooit te veel gelachen. Al eeuwenlang hebben ze mot, maar toch kunnen ze nog steeds niet zonder elkaar. Want: We benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?

Wat direct opvalt is het inmense en mooie decor. Dit geeft een extra dimensie aan het verhaal. Het decor wisselt in enkele seconden van cafe, naar wassette, met aparte kamers voor de keuken en een slaapkamer. Het verhaal daarentegen is minder snel en wil maar niet vlotten. Het is voorspelbaar en komt niet echt lekker op gang. Er zitten drie verschillende verhaallijnen in, die alle drie niet goed uit de verf komen. Het had waarschijnlijk mooier en duidelijker geweest, wanneer het om één verhaallijn zou gaan. Bijvoorbeeld over de liefde van Doortje voor Kootje, deze zou best wat verder uitgediept kunnen worden. Ondanks dat niet iedereen ze altijd begreep, zitten er wel geniale grappen en woordspelingen in de voorstelling. Ellen Pieters als Riek is een genot om naar te kijken en heeft de meeste lachers op haar hand.

De voorstelling heeft zeker potentie. Er staat een fantstische cast op het toneel, die alleen goed presteren. Het decor is fantastisch en de geweldige live band en prachtige nummers, die ontzettend goed gezongen werden, zijn ook absoluut van hoog niveau. Er zou alleen nog iets aan het script gesleuteld kunnen worden. Waardoor het verhaal iets meer pakkend is, iets vlotter is.

Al met al, een nostalgische avond met een hernieuwde kennismaking de stamgasten van café ’t Schaep. Het blijft in ieder geval genieten van de Jordaanse liedjes, uitgevoerd door een cast die wel raad weet met deze muziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.