Muze van Zuid 2021 presenteert succesvolle 4e editie

Muze van Zuid 2021 presenteert succesvolle 4e editie

Muze van Zuid presenteerde met muziek de menselijke maat in Amsterdam Zuid

Muze van Zuid presenteerde op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 topmusici alsSterre Konijn, Lidy Blijdorp, Sinta Wullur, Maxime Snaterse, Madhu Lalbahadoersing, Neo Fanfare 9×13 en Consensus Vocalis onder leiding van Béni Csillag. Er klonk muziek door ruim honderd musici en zangers op pleinen en stratenin huiskamers, parken, kerken en monumenten van Amsterdam-Zuid. Een publiek van 750 mensen leerde Nederlandse muziek kennen van J.Pzn Sweelinck en Huygens, tot Aleidus Coenen, F.J. Palmboom, Constant van de Wall, Majoie Hajary, Theo Loevendie, Renske Vrolijk, Louis en Hendrik Andriessen. De Amsterdamse Hongaar Géza Frid werd belicht vanuit volksmuziek uit de Balkan en collega’s en leermeesters als Kodály, Bartók en Ligeti. 

Muziek en architectuur

Muze van Zuid verbindt architectuur van Cuypers en Van Gendt tot De Amsterdamse School met livemuziek en verhalen over de prominente musici die zich in de buurt en op het conservatorium hebben ontwikkeld. Primeurs waren de concerten in Vrijburg, een van de allereerste gebouwen die verrezen in Plan Berlage. Het Berlage Quartet speelde er Bach naast een wereldpremière, Inhale, van Peter Vigh. Sinta Wullur, ooit opgeleid aan de Bachstraat in Zuid, presenteerde er de Amsterdamse première van Ritual Bells, Global Gongs. De vijfde editie Muze van Zuid vindt plaats van 16 tot en met 18 september 2022.

Opening door Stadsdeelvoorzitter van Zuid Sebastiaan Capel

“We hebben dit gemist”, aldus Sebastiaan Capel die op vrijdagavond 17 september 2021 de Muze van Zuid opende. Muze van Zuid brengt spontaniteit in de stad, waar dat 1,5 jaar niet mogelijk was. Samen met Jurriaan Röntgen, in 2016 een van de eerste gangmakers van Muze van Zuid, en artistiek leider Huib Ramaer presenteerde Sebastiaan Capel een portret van J.Pzn Sweelinck. 

Opmaat naar het Sweelinck Festival in oktober 2021

Van de muziek van deze grote ‘Orpheus van Amsterdam’ bracht Muze van Zuid verschillende uitvoeringen en bewerkingen als opmaat naar diens 400ste sterfdag en het Sweelinck Festival 16 t/m 24 oktober. Klapstuk was de tijdreis van nu naar de tijd van Sweelinck in Het Orgelpark, waarin organist Hayo Boerema zondag op verschillende orgels Ensemble Resilience, het Aristos Quartet en La Sfera Armoniosa aan elkaar verbond. Uitzending van deze ‘Sweelinck Estafette’, opgenomen door NTR volgt donderdag 14 oktober 2021 op NPO Radio 4. 

Participatieproject amateurmusici groot succes en uitverkocht

Musici van het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck en Het Orkest Amsterdam presenteerden zich in kamermuziek. Coaching’s door professionele festivalmusici brachten ze in enkele maanden tot de toppen van hun kunnen. In een uitverkochte Vondelkerk speelden octetten, een pianokwintet en strijkkwartetten. In huizen aan de Van Breestraat en Huis van de Wijk Lydia klonken strijkkwartetten en een pianotrio. 

Muze van Zuid maakt muziekgeschiedenis hoorbaarviert de traditie van huisconcerten in AmsterdamZuid en brengt de menselijk maat terug

Artistiek leider Huib Ramaer voerde het publiek tijdens muziekwandelingen persoonlijk door de straten van de Concertgebouwbuurt naar intieme privé-concerten op bijzondere locaties zoals Het Nieuwe Huis en de Lutherse kapel. Neo Fanfare 9x 13 bracht het publiek met lopende fanfares door straten en het Vondelpark naar concerten. In De Hollandsche Manege, van architect Van Gendt – die later ook het Concertgebouw ontwierp – zong Consensus Vocalis in het zand van de ‘Historische Rijzaal’ koorwerken van Hongaarse migranten die in Amsterdam hun vrijhaven vonden, zoals Géza Frid en diens leermeester uit zijn jeugd Kodály en een werk met cello, saxofoon en cimbalom over de Hongaarse opstand van Peter Vigh. Muze van Zuid brengt de menselijke maat terug in de muziek, door intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen komen tot klinken en komen tot leven in woonhuizen en bijzondere architectuur van Amsterdam Zuid.

Muze van Zuid 2021 bestond (na hertelling als geschied) uit 30 concerten door ruim 100 professionele topmusici, 19 muziekwandelingen met gids en – uit boxen van Bang & Olufsen – klinkende muziekvoorbeelden, naast 6 concerten door amateurkamermuziek-ensembles. Muziek van ruim 30 Nederlandse componisten kwam live tot klinken, waaronder 5 wereldpremières. Het festival bood vele muziekstijlen van gamelan tot strijkkwartet en van fanfare tot piano, cello, viola da gamba, luit en (bas)klarinet. Deze editie vierde 400 jaar Sweelinck, 100 jaar Diepenbrock en 100 jaar Majoie Hajary, maar ook de nieuwste muziek van hedendaagse componisten als Bracci. De veelkleurigheid van Zuid werd deze editie gevierd met muziek uit Indonesië, Suriname en Hongarije. De Hindoestaanse zangeres Madhu Lalbahadoersing en slagwerker Lidrick Solognier uit Aruba traden op met Caravan van Julian Schneemann. Het festival belichtte de vier eeuwen oude banden van Nederland met Indonesië met de Amsterdamse première van Ritual BellsGlobal Gongs door Sinta Wullur.

Op het podium van Muze van Zuid 2021 stonden onder anderen celliste Lidy Blijdorp, zangeres Sterre Konijn, pianisten Maxime SnaterseLestari Scholtes en Koenraad SpijkerBart de Kater en zijn Balkan Brothers, cellist David Faber, cimbalist András SzalaiNeo-fanfare 9×13, het Amstel Quartet, het Berlage Saxophone Quartet, het Aristos Quartet, violisten Joris van Rijn en Emi Ohi ResnickLa Sfera Armoniosa met Mike Fentross, basklarinettisten Anna voor de WindMaarten Ornstein en Fie Schouten, saxofonist Peter Vigh, het Nieuw Amsterdams Klarinet KwartetEnsemble Resilience en Ensemble MultifoonConsensus Vocalis o.l.v. Béni Csillag was choir in residence in deze vierde editie van het festival. 

Meer informatie 

https://www.muzevanzuid.nl/programma

FOTO: ©Foppe Schut

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.