Moluks muziektheater KRUIT! van DeltaDua sluit tournee af op Tong Tong Fair Den Haag

Moluks muziektheater KRUIT! van DeltaDua sluit tournee af op Tong Tong Fair Den Haag

Moluks muziektheater KRUIT! van DeltaDua sluit succesvolle, Nederlandse tournee af op de Tong Tong Fair te Den Haag op woensdag 3 juni om 20.00 uur en zondag 7 juni om 13.30 uur.
Na de voorstellingen is er een nagesprek met de makers onder leiding van historicus Ron Habiboe.

Op zaterdag 28 februari 2015 ging de muziektheatervoorstelling KRUIT! van het Molukse muziektheatergezelschap DeltaDua in première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie.

DeltaDua sluit haar tournee van KRUIT! af de het Tong Tong Fair in de Haag. Op de Tong Tong Fair krijgt de Indische cultuur een plek en is een podium voor een caleidoscopische crossover van oosterse en westerse culturen, met een sterk internationaal programma. KRUIT! speelt in het voor het festival aangepaste versie op woensdag 3 juni om 20.00 uur en op zondag 7 juni om 13.30 uur. Na beide voorstellingen vindt er een nagesprek plaats met de makers en cast onder leiding van historicus Ron Habiboe.

KRUIT! Het vergeten verhaal
16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie.

KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld.
Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is.

Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd.

De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. InKRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samen.

Regie, artistieke leiding Anis de Jong Tekst Frank den Os Spel Alex Lekatompessy, Nel Lekatompessy, Matthias Maat, François Pical Zang Julya Lo’ko Muziek Alain Eskinasi, Rudy Tuhusula Toneelbeeld Silvana Nicoletta Lichtontwerp Kees Meijer

Persfoto’s fotograaf Jean van Lingen: http://bit.ly/1EcThbW Trailer: http://youtu.be/kAIsbGzP7w4

KRUIT! wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Moluks Historisch Museum, Lira Fonds, Janivo Stichting

Persquotes
Theaterkrant***: “Regisseur Anis de Jong zet deze vijf personages in een fraai belichte caleidoscopische voorstelling, die de acteurs met veel vuur spelen.” “De veelstemmige, soms wat rommelige scènes worden omlijst door Molukse zang (Julia Lo’ko als Martha Christina laat horen waarom ze gold als één van de beste zangeressen van de jaren tachtig), traditionele dansen en muziek van Rudy Tuhusula en Alain Eskinasi, waarin Molukse en westerse elementen ( zelfs een stukje rap) harmonieus samenkomen.”

Noordhollands Dagblad: “Met indrukwekkend taalgebruik, afgewisseld met zang en muziek, krijgt het verhaal een gelaagdheid door de mix van de feitelijke gebeurtenissen en afstandelijke filosofische bespiegelingen. Het gezelschap DeltaDua heeft iets moois op de planken gezet (…).”

I Love theater****: “(…) is het zeker een indrukwekkend verhaal en heel leerzaam voor ons Nederlanders. Alles wordt heel gevoelig gespeeld en gezongen (…). Perfect begeleid door 2 muzikanten, klinkt alles heel verfijnd. De kleding past perfect bij de tijd waarin het speelt (…). Eigenlijk is het verhaal te vertalen naar het heden, de strijd tussen diverse volken is nu nog steeds actueel en dat we de conclusie kunnen trekken dat we maar niets leren van het verleden.”

Stentor: ‘het rijke script (…) met zijn prachtig vloeiende stijl en diepzinnige oneliners (…). Diepgravende dialogen (…).De choreografie is even expressief als esthetisch (…). Julya Lo’ko bewijst zich wederom als vocaliste van formaat. Meeste indruk maken echter haar duetten met Nel Lekatompessy.’

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.