Medisch Centrum Best; humor in het ziekenhuis

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen maandag 18 februari, was de première van Medisch Centrum Best in de Rijswijkse Schouwburg. Medisch centrum Best is een klucht gebaseerd op de in de negentiger jaren populaire televisie serie Medisch Centrum West. Een serie over een ziekenhuis met vele intriges, romances en waarin dokters het niet al te nauw namen met de normen en waarden van een ziekenhuis.

In deze theaterbewerking gaat het niet zo goed met het Ziekenhuis. Er zijn twee streek ziekenhuizen: Medisch Centrum Best en het Polderziekenhuis, die concurreren voor de zo hoog nodige subsidie. Alleen speelt het Polderziekenhuis een gemeen spelletje en schroomt niet om mensen te manipuleren en om te kopen. Maar net zoals in de televisie versie, zien we hier ook een dokter die het niet kan laten om te flirten met de jonge verpleegsters, een glansrol van Onno Innemee, de o zo vertrouwde alles kunnende verpleegster hoofdzuster Reini, gespeeld door Marloes van den Heuvel, een zweverige verpleegster, Vlinder gespeeld door Sabine Beens en dan de uiteindelijke spil van het geheel; Rocky, de slungelige stagiaire, die altijd vrolijk is en de boel probeert draaiende te houden, een perfect op het lijf geschreven rol van Arijan van Bavel. Dan zijn er natuurlijk ook nog patiënten, dit zijn dubbel rollen voor Sabine, Onno en Marloes.


De verkledingen zijn super snel, de timing is in dit stuk cruciaal en was hier en daar nog niet perfect, maar dat past gewoon in het gehele plaatje van de voorstelling. Komische rollen zijn nooit makkelijk, maar de vier spelers weten toch het heel makkelijk te doen lijken.

In de alweer vijfde productie van Theater van de klucht is, zoals in de eerdere producties, Arijan de spil van het verhaal. Hij weet als geen ander het publiek aan het lachen te krijgen en ook al is alles heel voorspelbaar, toch kan je het niet laten om te schateren van het lachen bij zijn komische capriolen. Het is een genot om naar hem te kijken, hij straalt gewoon plezier uit en houdt duidelijk van zijn vak. Sabine is gewoon ook zo’n alles kunner, welke rol ze ook moet spelen, alles laat ze makkelijk lijken en haar blikken zijn zo komisch, dat je wel van haar moet houden. Marloes speelt zelfs drie rollen, haar wissels waren super snel, maar je hebt geen seconde het idee dat het teveel was. Ze is gewoon een vakvrouw om u tegen te zeggen. Onno had ook meerdere rollen; dokter, patiënt en manager. Deze laatste rol was naar mijn mening de best gespeelde rol van de drie. Hij wist deze met bravoure neer te zetten, waardoor de andere karakters een beetje naar de achtergrond geplaatst werden.

Voor meer informatie:https://www.theatervandeklucht.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.