Landelijke première Hoe ik talent voor het voor het leven kreeg: 14 februari Internationaal Theater Amsterdam

Landelijke première Hoe ik talent voor het voor het leven kreeg: 14 februari Internationaal Theater Amsterdam

Tientallen nieuwkomers spelen mee in grootse theaterbeleving naar de bestseller van Rodaan Al Galidi

In 2016 verscheen het veelgeprezen boek Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi. Regisseur Floris van Delft (WAT WE DOEN, bekend van de hitvoorstellingen DAD, JA en Toen wij van Rotterdam vertrokken) brengt dit verhaal nu naar het theater. De groots opgezette voorstelling met acteurs, musici en tientallen statushouders geeft een unieke kijk in de levens van de mensen die wonen en werken in een azc en die hopeloos verstrikt dreigen te raken in het systeem.
 
Hoe ik talent voor het leven kreeg gaat op 14 februari 2020 in première in Internationaal Theater Amsterdam in aanwezigheid van Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Na de première tourt de voorstelling langs de grote theaters in Nederland.

Een leven in de wacht
De voorstelling vertelt het indringende verhaal van Semmier Kariem (gespeeld door Gouden Kalfwinnaar George Tobal), een jonge man die asiel aanvraagt in Nederland. Semmier droomt van een nieuw leven, maar het azc wordt voor hem een bijna magisch dorp waar hij Nederland vanaf de zijlijn bestudeert. Hoe ik talent voor het leven kreeg gaat over wachten, onmacht en het lot en geeft op een rauwe en verrassend grappige manier een beeld van het Nederlandse asielbeleid en de Nederlandse samenleving,

Theater, dans, live muziek
De gezelschappen WAT WE DOEN, het Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties en ICK Amsterdam bundelen op het podium hun krachten: met tekst, muziek en een ‘choreografie van het wachten’ van tientallen spelers met een vluchtverleden – die elk het verhaal van Semmier op hun eigen manier aan den lijve hebben ondervonden- vertellen zij het bijzondere verhaal van Al Galidi in het theater.

Nieuwe Nederlanders ontmoeten oude Nederlanders
Het afgelopen jaar heeft hoofdproducent WAT WE DOEN door heel het land mensen met een vluchtverleden geworven om mee te spelen. In totaal zullen er verspreid door het land 175 nieuwkomers meespelen. Het doel is dat de voorstelling ook daadwerkelijk tot lokale ontmoetingen tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Nederlanders kan leiden. Daarom wordt er in zes steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Leeuwarden) met lokale groepen gewerkt, naast een vaste groep die naar alle speelsteden reist.

Het bijzondere en indringende verhaal van Rodaan Al Galidi is een ontmoeting met een onbekende wereld en ik vind dat de voorstelling dat ook moet zijn. Voor mij is het azc namelijk een wereld die zich grotendeels buiten mijn gezichtsveld afspeelt . Dus zijn we op zoek gegaan naar mensen om mee te spelen die de wereld van azc’s van binnenuit hebben ervaren. Die daadwerkelijk tijd hebben doorgebracht op de grens van ons land. Zij zijn het verhaal” – Floris van Delft, schrijver en regisseur Hoe ik talent voor het leven kreeg

Verdiepingsprogramma ‘De Expeditie’
Naast het creëren van een indrukwekkende theaterervaring, is er een meereizend verdiepingsprogramma ‘De Expeditie’ opgezet waarin het thema van de voorstelling verder verkend kan worden met onder meer beeldende kunst, exposities, talkshows en film. Deelnemers aan De Expeditie zijn o.a. Movies that Matter, Studio L A, Amsterdams Kleinkunstfestival en Humanity House. Elk programmaonderdeel biedt een menselijk perspectief op hoe het is om te vluchten en een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land.
 
Meer informatie: www.talentvoorhetleven.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.