Jay Pather nieuwe artistiek leider van Afrovibes

Jay Pather nieuwe artistiek leider van Afrovibes

Met ingang van 2016 is de Zuid-Afrikaanse curator, choreograaf en regisseur Jay Pather de nieuwe artistiek leider van Afrovibes, het jaarlijkse festival van hedendaags theater, dans en muziek uit Afrika. Jay Pather volgt James Ngcobo op die sinds 2011 artistiek invulling heeft gegeven aan de Afrovibes festivals.

Over Jay Pather

Jay Pather is o.a. curator van het Infecting the City Festival in Kaapstad, een jaarlijks ‘public art’ festival dat actueel, nieuw en experimenteel theater en dans uit diverse Afrikaanse landen programmeert en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Jay is tevens associate professor aan de Universiteit van Kaapstad, directeur van het Gordon Institute for Performing and Creative Arts (GIPCA) en artistiek leider van het Siwela Sonke Dance Theatre. Jay Pather maakt deel uit van het bestuur van het National Arts Festival in Grahamstown. In Nederland maakte Jay werk voor Theater aan het Spui, het ITs Festival in Amsterdam en presenteerde hij zijn academische werk bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Universiteit van Utrecht.

 

Over Afrovibes

Afrovibes brengt opkomend en gevestigd Afrikaans talent naar Europa om een Europees publiek te ontmoeten. Theater, dans en muziek zijn de kerndisciplines van het festival, maar er is ook ruimte voor beeldende kunst. Het festival creëert de mogelijkheid voor een uitgebreide artistieke uitwisseling met kunstenaars in Europa. Het publiek wordt actief betrokken door kunstenaars en publiek met elkaar in contact te brengen via een uitgebreid randprogramma. Het Afrovibes festival bestaat sinds 1999. Er zijn in Nederland inmiddels 12 edities geweest waarvan het laatste in oktober 2015. Het festival heeft zijn thuisbasis in Amsterdam, maar doet ook andere steden aan. In 2015 waren dat Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In 2010 heeft het festival voor het eerst ook verschillende steden in Engeland aangedaan. Daar vindt het festival nu iedere twee jaar plaats, in 2014 was dat op 17 locaties in 13 steden.

 

Over de samenwerking

Jay Pather zal de komende jaren de artistieke signatuur van Afrovibes als een festival dat actuele urban programmering van dans, theater, beeldende kunst, fotografie en spoken word uit Afrika naar Nederland en Groot-Brittannië brengt, verder verstevigen. Daarbij gaat hij op zoek naar de vernieuwing, het experiment dat ook in de Afrikaanse kunstscene volop aanwezig is maar voor een Europees publiek vaak nog onzichtbaar blijft. Hij richt zich op het programmeren van onconventioneel werk en verbindt deze met Nederlandse kunstenaars, gezelschappen, communities en vooral met het publiek. Uitdaging voor Jay Pather is ook het festival verder internationaal te laten groeien en daarbij de Engelse tak van het festival verder artistiek vorm te geven. Als curator van het Infecting the City festival ziet Jay jaarlijks ruim 200 vernieuwende en onconventionele voorstellingen uit een groot aantal Afrikaanse landen. Dit is een belangrijke bron waaruit hij ook voor Afrovibes kan putten, naast de programma’s van de al bestaande relaties van Afrovibes zoals onder andere het National Arts Festival in Grahamstown, Dance Umbrella en het Market Theatre in Johannesburg en relaties met artiesten en gezelschappen in Zuidelijk, West en Centraal Afrika.

Jay Pather: ‘Being appointed as curator of the Afrovibes Festival is an honour. This festival of great lineage and vitality, captures the contemporary and the diverse. In a vastly changing world with escalating technology and increased migration patterns, the only authentic self is a hybrid self, collapsing space and time. The Afrovibes Festival demonstrates this bringing these illuminating as well as challenging ideas into one Festival. That which is ‘African’ is vast and so complex that in effect the Festival has outgrown its compelling name. It is this that interests me about the Festival. How does it represent what is so vast and yet that which continues to be hidden, causing stereotypes, and misunderstandings’.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.