INNENSCHAU [REVISITED]

In Innenschau [Revisited] volgen we een obsessief jaloerse man. Hij is bezeten van het idee dat zijn vrijgevochten vrouw door andere mannen wordt begeerd en wil haar uit naam van de liefde behoeden. Gevoed door zijn eigen seksuele frustraties en agressie komt hij in een duistere waantoestand terecht, waar het onmogelijk is waarheid van leugens te scheiden. Als in een nachtelijke odyssee, reist hij door de duistere krochten van zijn onderbewustzijn en komt tot een schokkende, onomkeerbare ontdekking…

In zijn eigen unieke beeldtaal toont regisseur Jakop Ahlbom met Innenschau [Revisited] een unheimische wereld waar we niet meer weten of onze herinneringen kloppen en of onze observaties op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Met een sterk fysieke beeldtaal, waarin beweging, dans en illusionisme in elkaar verweven zijn, en de zinderende live muziek van indie-popband Alamo Race Track, toont Ahlbom ons een surrealistische theaterthriller waarin niets meer is wat het lijkt.

Na acht jaar maakt Ahlbom een remake van zijn voorstelling Innenschau (2010). Een voorstelling waar Ahlbom zich nog steeds sterk mee verbonden voelt. Met de nieuwe enscenering gaat hij nog verder in de fysieke verbeelding. Daartoe haalde hij de tekstdelen eruit en versterkte hij de beeldende kracht met nieuwe surrealistische scènes, waarin een man wordt geconfronteerd met zijn verborgen driften, zijn seksuele verlangens en tegelijkertijd zijn onschuld wordt bevraagd.

Nu keert Innenschau [Revisited], in de unieke stijl van Ahlbom met zijn mix van dans, theater, illusionisme en special effects, terug naar de grote zalen van de theaters op eigen bodem.

“Ahlbom weet met zijn special effects werkelijk te verrassen, de grenzen van zijn inventiviteit zijn verbluffend. Horror is duister, huiveringwekkend, smerig, komisch en absurd, en bovendien zeer goed gespeeld. Opnieuw een blijk van Ahlboms eigenzinnige theatertalent.” (Het Parool over Horror, 2015)

“Ahlbom is met Lebensraum teruggekeerd naar zijn grote kracht: fysiek, absurdistisch theater met een vleugje illusionisme.”  (De Telegraaf over Lebensraum, 2012).

Credits
Concept en regie:                     Jakop Ahlbom
Spel:                                           Kami-Lynne de Bruin, Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Silke Hundertmark, Sofieke de Kater, Gwen Langenberg, Reinier Schimmel.
 
Muziek, Alamo Race Track:       Jelte van Andel, Thomas van den Berg  Leonard Lucieer, Ralph Mulder
 
Dramaturgie:                               Judith Wendel
Kostuumontwerp:                       Nicky Nina de Jong
Lichtontwerp:                              Yuri Schreuders
Scenografie:                                Daniel Ament
Geluidsontwerp:                         Thomas Koopmans

Scènefotografie:                         Sanne Peper

Met dank aan:                             Dinnie Bombeeck, Anke Lambrechts, Janneke van Meer, Gale Rama, Kyra Wessel.
 
Jakop Ahlbom Company bedankt in het bijzonder het artistieke team van Innenschau 2010: Jeroen van den Berg, Robin Buijs, Stefan Dijkman, Kelly Hirina, Nicolien de Jong, Peter Kadar, Pieter van Loon, Minka Parkkinen en Zita Winnubst.

FOTO: Joao M B Costa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.