Iedereen met vlag en wimpel geslaagd in Theory of Relativity’

Recensie: Mieke van der Raay

Theory of Relativity’ van BST De Derde Akte is een stukje uniek theater, dit is namelijk de eerste keer dat we deze voorstelling in Nederland kunnen bewonderen.

De ‘Theory of Relativity’ is een musical van de hand van Neil Bartram (met muziek van Brian Hill). De musical doet onderzoek naar het idee dat alle mensen nauw met elkaar verbonden zijn, constateert dat onze persoonlijke reizen ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor degenen met wie we in contact komen en leert ons om van ons vreemde intieme partners te maken. Door middel van liedjes en monologen creëert de cast een reeks personages wiens levens elkaar kruisen terwijl ze de ontluikende mysteries en avonturen in het bijna-volwassen leven onderzoeken.
De ‘Theory of Relativity’ is een vrolijke en ontroerende kijk op onze verassend onderling verbonden levens. Of je nu allergisch bent voor katten, verliefd bent voor de eerste of de tiende keer, een kind van gescheiden ouders of gewoon een uniek individu: zowel de cast als het publiek herkent zich zeker in deze musical.

Al bij binnenkomst in de zaal heb je gelijk het idee, dit is iets bijzonders. Je moet je namelijk als publiek ook inschrijven, zodat je kan afstuderen op het vak hogere wiskunde. Je moet je aan dezelfde regels houden als de studenten, dus geen telefoon en niet praten met elkaar. Het decor is een klas lokaal, met als uitzondering de live band, achter de studenten.

Voor sommige studenten lijkt het leven makkelijker dan voor de ander, ieder heeft zijn of haar verhaal – van smetvrees, tot gescheiden ouders, verliefd zijn op hetzelfde geslacht, alles komt voorbij en drukt je ook af en toe met de neus op de feiten, maar is zeker ook komisch en heel herkenbaar. Je geloofde echt dat je in het klaslokaal zat, alles klopte. Van examen papieren, tot de dame die er op toe keek of iedereen zich wel aan de regels hield. De spelers wisten het gevoel feilloos over te brengen en speelden heel natuurlijk, helaas viel er hier en daar een valse noot, maar dit was duidelijk door de spanning, hetzij van de première of van de spanning voor het examen. Wat mij betreft, is iedereen met vlag en wimpel geslaagd.

Deze succesvolle musical speelde al in honderden zalen over de hele wereld en wordt dit jaar voor het eerst in Nederland ten tonele gebracht door BST De Derde Akte. De eerste Nederlandse vertaling komt van de hand van theater- en filmmaker Bas Koedood.

Cast & Crew

Vertaling en regie: Bas Koedood

Zang: Dorine Heijltjes

Met: Alyssia in ’t Groen, Fleur Donkers, Juul Lemmen, Kristie Koehof, Liedewij Luyken, Nanda Dolman, Nard Swolfs, Pauline Ingen Housz, Rachel Sommers, Ricardo van Heeswijk, Robbin Punt en Sven Bäcker.

Productieteam: Niels Adriaansen, Tijn te Molder, Merel Brandt, Pauline Ingen Housz

BST De Derde Akte

BST De Derde Akte is dé studenten- theatervereniging van Breda. Jaarlijks worden er een aantal voorstellingen geproduceerd, zowel bestaand als zelfgeschreven; voor en door studenten. Er is Engels en Nederlandstalig toneel, musical en andere theater gerelateerde activiteiten. De leden houden zich buiten hun studie om bezig met acteren, techniek, artistieke en zakelijke aspecten van producties. Plezier en ontwikkeling staan centraal en theater is wat ons bindt.

Muziek en liedteksten: Neil Bartram

Verhaal van: Brian Hill

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met

Auteursbureau ALMO bvba, in opdracht van Music Theatre International Europe

Meer informatie: http://www.dederdeakte.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.