Hanneke Groenteman Panelvoorzitter van The Next!: de nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten

Theatergezelschap De Nieuw Amsterdam heet vanaf vandaag DNA Next!. De nieuwe naam staat symbool voor de nieuwe manier van theatermaken die DNA Next! voor ogen heeft. In plaats van een vaste artistieke kern gaat DNA Next! elk jaar op zoek naar talent dat verbinding en diversiteit in de meest brede zin van het woord representeert. Hiervoor is The Next! in het leven geroepen, een stimuleringsprijs van maximaal 25.000 euro. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan makers die met een productie over urgente thema’s in de wereld van nu het verschil maken. Hanneke Groenteman is Panelvoorzitter van de eerste editie van The Next! en zal zich samen met o.a. Liet Lenshoek van Likeminds, Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth en theatermaker Enkidu Khaled buigen over de inzendingen. Met deze aankondiging worden dan ook ook meteen makers opgeroepen een projectvoorstel in te dienen.

Diversiteit en inclusiviteit in de meest brede zin

DNA Next! wil aanjager zijn van diversiteit en inclusiviteit in theater en samenleving. Sinds de oprichting in 1986 had De Nieuw Amsterdam als doel theater te maken over en voor de wereld om ons heen. Een wereld waarin het samenleven steeds verwarrender werd. Culturele diversiteit zorgde voor zowel verrijking als onbegrip en bracht botsingen met zich mee. Deze thematiek kwam terug in de voorstellingen, maar ook in de samenwerking met makers en acteurs met verschillende achtergronden. Tegenwoordig gaat diversiteit niet meer alleen over etnische afkomst. Bovendien is de wereld door moderne technologieën en politiek-maatschappelijke verschuivingen in 30 jaar ingrijpend veranderd. Vanzelfsprekend moeten podiumkunsten hierin meebewegen. Het publiek vraagt hier ook om.

The Next!

Om echt verschil te maken moet je durven afwijken van wat je kent en wat vertrouwd voelt. DNA Next! vindt dat elke stap, elk ingesleten idee en elke vanzelfsprekendheid elke keer opnieuw onder de loep genomen moeten worden. Je zult je grenzen moeten durven verleggen. Daarvoor is The Next! in het leven geroepen. The Next is een stimuleringsprijs met een bedrag van maximaal 25.000 euro, uitgereikt aan een maker of groep die met een nog te maken productie de missie van DNA Next! maximaal uit wil dragen.\

De beoordeling en uiteindelijke keuze van de winnaar is in handen van een onafhankelijk Panel. Daarin zitten raadgevers Liet Lenshoek van Likeminds en Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth en een afgevaardigde uit het bestuur van DNA Next! Dit jaar is dat DNA Next! voorzitter Jeroen Pliester. Daarnaast worden elk jaar een à twee beoordelaars uit verschillende disciplines of achtergronden uitgenodigd om te helpen de winnaar te kiezen. Voor deze eerste editie hebben Hanneke Groenteman en theatermaker Enkidu Khaled de uitnodiging met enthousiasme geaccepteerd. Hanneke Groenteman is bovendien de eerste Panelvoorzitter.

Hanneke Groenteman, Panelvoorzitter van The Next!: “Onze wereld wordt steeds groter en diverser. Tegelijk moeten veel groepen nog hard knokken voor een gelijkwaardige plaats in de samenleving. Daarom is het zo urgent om diversiteit en inclusiviteit in de volle breedte te stimuleren. DNA Next! wil vanuit het theater het verschil maken, zowel voor makers als publiek. Ik ben er trots op om als panelvoorzitter voor het eerst The Next! te mogen uitreiken en kijk enorm uit naar de inzendingen. Hopelijk krijgen we er een hele lastige taak aan om een keuze te maken!”

Makers gezocht!

Het Panel nodigt makers uit die op vernieuwende wijze diversiteit in welke vorm dan ook met hun voorstel representeren en die daarmee het verschil kunnen maken. Dat kan gaan over verschillende culturele perspectieven of andere vormen van diversiteit en inclusiviteit, maar ook over de rol van theater in een wereld die snel verandert. Zowel nieuw talent als gevestigde makers die een nieuwe weg willen inslaan kunnen een voorstel indienen. Dat kan tot 1 december 2019. In februari / maart 2020 wordt eerst de shortlist bekendgemaakt. Kort daarop wordt bekend wie de eerste winnaar van The Next! is.

Meer informatie: www.dnanext.nl

Foto: Filip Mertens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.