Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee

Liefhebbers van originele Nederlandse musicals kunnen vast uitkijken naar “Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee”. Na voorstellingen als Volendam, List en De Grote Drie brengt De Graaff en Cornelissen wederom een musical waar de Nederlandse muziekgeschiedenis centraal staat.
In de voorstelling volgen we artiesten in het schnabbelcircuit. We volgen ze van zaal tot zaal, in verschillende groottes, door het hele land. Hoe is het om samen in een busje het land door te reizen en maar weer af te wachten waar je precies terecht komt en hoeveel publiek je mag vermaken die avond. Het heeft iets moois en nostalgisch, als je publiek kunt vermaken terwijl je ergens op een biljart staat te zingen, dan kan je her overal, zei Carry Tefsen ooit. Nederland is niet heel groot, dus artiesten kwamen elkaar ook steeds tegen, wat ook een band geeft. Maar tegelijk heeft het soms ook iets treurigs, weer in dat busje op weg naar een achteraf zaaltje in plaatsje waar je eerder nog niet van gehoord had en hopen dat het publiek op je zit te wachten. Het heeft meerdere kanten die allen belicht zullen worden.
De musical bevat liedjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis, nummers van lang geleden die nu nog waarde hebben en te mooi zijn om niet nogmaals te brengen. De liedjes worden op verschillende manieren gebruikt, soms bij een optreden, maar soms ook als ondersteuning van het verhaal. De ene keer geheel origineel, de andere keer in een bewerking of slechts een deel van het nummer. U zult in ieder geval vele bekende nummers horen die mooie herinneringen zullen ophalen.
Momenteel wordt nog gewerkt aan het script door Dick van den Heuvel, die hiervoor gevraagd is door de producent. Dick gaf een mooi thema aan voor de voorstelling: “Hoe je in het nu de pijn van vroeger ervaart”. Aan de hand daarvan krijgt het script vorm. Het wordt dan ook geen verhaal over vroeger, maar een verhaal van nu, waarin wel duidelijk kan worden waar pijn van vroeger vandaan komt. Tijdens het werken aan het script ervaart hij weer dat er heel veel pareltjes zitten tussen de liedjes van al een tijd geleden. Tekstueel gezien erg mooi, maar ook tijdloos.
Onder leiding van regisseur Paul van Ewijk zal de cast in het nieuwe seizoen gaan werken aan deze musical en zich verdiepen in het scala aan liedjes dat voorbij zal komen in de voorstelling. De cast zal bestaan uit Mariska van Kolck, Tony Neef, Julia Berendse, Dook van Dijck, Willemijn van Holt en Jordy van Loon. In een voorproefje met onder andere de nummers Zachtjes tikt de regen, Heel even, Brandend zand, De glimlach van een kind en Telkens weer liet de cast horen dat ze het repertoire mooi kunnen brengen en stralen uit het leuk te hebben met elkaar, wat voor het publiek altijd fijn is om te zien.
Het is nog even wachten, de voorstelling gaat in januari 2020 in première, maar De Graaff en Cornelissen heeft weer een musical in de maak die het waard is om naar uit te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.