Fogo Correndo in première op Oerol 2019

Vurige voorstelling over wereldwijde klimaatverandering

De vlammende voorstelling Fogo Correndo, over bosbranden en de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering, gaat op vrijdagavond 14 juni in première tijdens Oerol 2019 op Terschelling. Theatermaker en journalist Marjolein Frijling en acteur Theo Martijn Wever onderzochten hiervoor de dodelijkste bosbrand uit de Portugese geschiedenis.

Fogo Correndo (letterlijke betekenis: lopend vuur), speelt midden in het bos op West Terschelling. We zien de 24 uur die voorafgaan aan het uitbreken van de gigantische brand uit 2017, waarbij tientallen mensen omkwamen. We keren terug naar die snikhete zomerdag, ontdekken hoe bosbranden ontstaan en wat de onthutsende motieven zijn voor het aansteken ervan. Fogo Correndo zet alle zintuigen op scherp want we horen, ruiken, zien en voelen dat het vuur steeds dichterbij komt…

De voorstelling gaat in op de oorzaken en veroorzakers van bosbranden. De meest uiteenlopende, vaak botsende visies en verhalen zorgen voor spannend, humoristisch en persoonlijk theater. We zien Maria, de eigenares van een fado-café, olijfbomenboer João, brandweerman Pedro, politieagent José en de nog altijd onbekende dader…

Regisseur Marjolein Frijling combineert theater, journalistiek en wetenschap met elkaar op het podium. Klimaatfeiten worden afgewisseld met fictieve verhalen van getuigen, persoonlijke inzichten van de acteurs en Portugese fado’s. Een eerste korte versie van de voorstelling, die te zien was tijdens Boslab 2018 in het Amsterdamse Bostheater, werd zeer goed ontvangen.

Cast

Marjolein Frijling
Marjolein Frijling (1981, Deventer) is theatermaker en journalist. In haar werk combineert Marjolein vaak deze twee disciplines. Ze regisseerde o.a. de voorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven, waarmee ze samen met twintig vluchtelingen op een wereldwijde tournee ging. In 2011 regisseerde Marjolein de voorstelling Kelder Bye bye world, die de 1e prijs won op het Amsterdam Fringe Festival. De laatste jaren staat ze zelf ook weer op de planken o.a. met 180 and i, waarbij ze op persoonlijke wijze vertelt over haar ervaringen tijdens het interviewen van 180 Amsterdammers die in een ander land geboren zijn.

Theo Martijn Wever
Theo Martijn Wever (1986, Ede) is een bekend acteur. Hij vertolkt de hoofdrol van Erik Halzelhoff in hitmusical Soldaat van Oranje en speelde daarnaast o.a. in All Stars – de Musical, bij Het Amsterdamse Bostheater, ’t Woud Ensemble, De Toneelmakerij, Kwatta en op verschillende theaterfestivals zoals Oerol, Over ’t IJ en de Parade. Tevens is Theo Martijn onderdeel van Stichting The Passengers, waarmee hij de voorstelling Road Trippin’ op middelbare scholen speelt.

André F. Cardoso
Gitarist André F. Cardoso  (1980, Coimbra) komt speciaal vanuit Portugal over voor Oerol. Hij leeft dagelijks met de realiteit dat er zo weer een brand kan ontstaan en was al jong getuige van een bosbrand. Cardoso studeerde klassieke gitaarles en doceert aan verschillende conservatoria voor muziek, waaronder het Regionaal Conservatorium van Muziek van Viseu. Daarnaast werkt hij regelmatig mee aan verschillende dans- en theaterprojecten als muzikant, acteur en regisseur in heel Europa.

Achtergrond

Frijling deed uitgebreide research naar branden. Ze ging driemaal op veldonderzoek in Pedrógão Grande, de Portugese gemeente die in 2017 zo genadeloos door de brand getroffen werd. In totaal kwamen er 64 mensen om het leven. Frijling sprak met tientallen betrokkenen, nabestaanden en getuigen. Ook ging ze in gesprek met politie, brandweer en overheidsdienaren en raadpleegde in Nederland diverse deskundigen, waaronder klimaatwetenschapper Sander Veraverbeke.

In Fogo Correndo vat ze al haar opgedane kennis samen in een voor een breed publiek toegankelijk verhaal. Frijling toont de dualiteit tussen economie en ecologie. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de overheid de aanplant van de uiterst brandbare eucalyptus bomen stimuleert? Ze toont de paradox van brand die de natuur zo enorm beschadigt, maar tegelijkertijd ook weer zorgt voor vruchtbare grond. Door het verhaal heen verweeft ze kleine interessante feiten, zoals de liefde van de prachtkever voor brand.

Klimaatquiz

Aanvullend op de voorstelling is er op woensdagmiddag 19 juni om 15.00 uur een Klimaatquiz. Een inhoudelijk randprogramma onder leiding van moderator Ama van Dantzig van Dokter Monk. Hoofdspreker is socioloog en klimaatjournalist Ruben Jacobs die o.a. het boek Atronauten schreef.

Oerol 2019

Oerol is een tiendaags festival op waddeneiland Terschelling dit jaar van 14 t/m 23 juni. Dans, beeldende kunst, theater, muziek en expedities tonen een nieuwe horizon. Op Oerol ben je even in een totaal andere wereld. Je ontdekt er muziek en struint bij nacht over het wad. Je danst er in de duinen, fietst naar een oude hooischuur of groot bos voor een voorstelling die je bij zal blijven. Op Oerol, lijken kunst en kust voor elkaar gemaakt te zijn. Spektakel en serene stilte wisselen elkaar af als eb en vloed. Festivalbandjes en voorstellingskaarten zijn te koop vanaf 28 mei via www.oerol.nl.

Speeltijden

Fogo Correndo speelt van vrijdag 14 tot en met zaterdag 22 juni. De voorstelling speelt 2x per avond om 21.00 en 23.00 uur, duurt 60 minuten en heeft ruimte voor 250 man publiek.

FOTO: ©Irwan Droog


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.