Een rondje Westkaap in anderhalf uur

Recensie: Mariska Oosterhuis

Een avond onderdompelen in de cultuur van de Westkaap zonder daarvoor de grens over te moeten? Het kan in maart en april gewoon hier in Nederland. Maandagavond 6 maart ging de South African Road trip: celebrating life in première in de Leidsche Schouwburg.

De South African roadtrip is een samenwerking van het Khayelitsha United Mambazo Choir uit Kaapstad en de twee zangeressen Lungiswa Plaatjie en Nomapostile Nyiki. Verder hebben zij ook hiphip artiest Jitsfinger met hen mee, die als een leidraad functioneert. Hij spreekt de zaal toe in het Afrikaans, stelt de leden van het koor voor en neemt het publiek mee aan de hand voor een trip door de Westkaap.

Kleine intieme liedjes worden afgewisseld met opzwepende muziek waardoor het soms lastig is om in je stoel te blijven zitten. Deze mensen brengen hun cultuur tot leven met veel passie. Regelmatig denk ik bij mezelf dat wij hier in Nederland dan maar een saai en stug volkje zijn, vergeleken bij deze dansende en zingende mensen, die overduidelijk uitstralen dat ze het leuk vinden om te muziek te maken en te dansen.

Over muziek maken gesproken, voor de begeleiding is Dionys Breukers op keyboard, maar de percussie wordt voornamelijk door de beide zangeressen gedaan. Moeiteloos bespelen zij berimbau, djembé of geven het ritme aan met rammelende bandjes rond de enkels. Jitsfinger tenslotte, bespeelt een elektrische gitaar.

De geprojecteerde videobeelden op de achtergrond voegen veel toe aan de voorstelling. De koorleden worden voorgesteld en ze laten beelden zien van het dagelijks leven waar deze mensen uit komen. Vaak is er niets te verstaan van wat er gezongen wordt, (een mix van Xhosa, Zulu, Afrikaans, Afrikaans en Engels) maar door de videobeelden op de achtergrond en de teksten in het Zuid Afrikaans heb je toch een gevoel waar het lied over gaat. En vergeet ook niet te kijken naar de kleurrijke kleding van de koorleden, vooral de outfits in de eerste helft van de show helpen om het juiste gevoel te krijgen,.

In anderhalf uur krijg je een heel aardig beeld van de diversiteit van de West kaapse muziek. De koorleden brengen echter de grootste glimlach op het gezicht met hun versie van Wim Sonnevelds’ Het Dorp, maar met een Afrikaanse touch. Dit is ook het nummer waarbij het publiek in de Leidsche Schouwburg zich een beetje liet gaan, maar niet teveel en zeker niet te druk.

Gelukkig is er op het toneel anderhalf uur lang genoeg te zien en te luisteren, waardoor je met een opgewekt gevoel en de zin om te dansen weer naar huis gaat.

Gezien:
South African Road trip: Celebrating life in de Leidsche Schouwburg, 6 maart 2017
Nog te zien: tot en met eind april in theaters in heel Nederland
Voor meer informatie: http://www.southafricanroadtrip.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.