Deel 3 ‘Kronieken van de Stad’ in première op Over het IJ Festival 2018

In twee jaar tijd ontwikkelt theatermaker en schrijver Timen Jan Veenstra ‘Kronieken van de Stad’. Een documentaire theaterserie over Amsterdam en haar diversiteit aan inwoners en verhalen. Vier stukken die voor het publiek op zichzelf staan en midden in de maatschappij worden gevormd en geplaatst. Veenstra laat zich inspireren door het dynamische leven in de stad en schrijft zijn teksten op basis van de gesprekken die hij er voert. Na ‘Tussen Werven en Hotels’ over Amsterdam Noord en ‘Kafir’ over Amsterdam Oost, trekt Timen Jan nu verder. Van 13 t/m 22 juli is het derde deel van zijn serie, ‘Het R-woord’, te zien op Over het IJ Festival (NDSM terrein). De hoofdrollen worden vertolkt door acteurs Stefanie van Leersum en Anton de Bies.

Deel 1 en 2
Timen Jan Veenstra (schrijver bij o.a. Toneelschuurproducties en Ulrike Quade Company) ontving als eerste autonome schrijver de Subsidie voor Nieuwe Makers van Fonds Podiumkunsten en werkt sindsdien aan ‘Kronieken van de Stad’. In de zomer van 2017 speelde ‘Tussen Werven en Hotels’ tevens op Over het IJ Festival en afgelopen maart volgde ‘Kafir’ vanuit het CBK in de Indische buurt. Voor beide delen interviewde Timen Jan een aantal buurtbewoners en baseerde zijn teksten op de verhalen uit de wijk. Zo schreef hij de eerste voorstelling over een geliefde pater uit Tuindorp-Oostzaan en ging het tweede stuk over een Marokkaans gezin waarbinnen één van de twee zonen radicaliseert en naar Syrië vertrekt.

Deel 3
De derde theatervoorstelling binnen de serie is getiteld ‘Het R-woord’ en richt zich niet specifiek op één stadsdeel, maar wordt breder bezien. Timen Jan gaat dit keer op zoek naar hoe je een relatie onderhoudt in de ‘moderne stad’. ‘Hoe zien we elkaar en hoe deal je met de onderlinge verschillen in cultuur, afkomst, normen en waarden? Wat is uiteindelijk belangrijk binnen de continue stroom van opinies over hoe het leven hoort te zijn?’ Een tragikomische dialoog tussen Stefanie van Leersum (Toneelgroep Maastricht, De Appel, Het Zuidelijk Toneel, Oostpool, NT Jong) en Anton de Bies (Flikken Rotterdam, Dos Santos, Mi Kulpa, Vastgoed B.V. ) bij een bushokje op de NDSM Werf. De regie is in handen van regisseur en filmmaker Hesdy Lonwijk (Johnny Bingo, Feuten, Color me Bad).

Veenstra krijgt tijdens zijn maakproces steun en medewerking van de Amsterdamse instellingen Theater Bellevue, Theaterzaken Via Rudolphi, Oostblok en Over het IJ Festival. De derde voorstelling is onderdeel van Over het IJ Festival en zal in totaal negen keer te zien zijn. Het is niet noodzakelijk om de eerdere twee delen gezien te hebben. De première is op zaterdag 14 juli 20:00 uur. Voor meer informatie over het festival kijk op www.overhetij.nl . De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Foto: © Roza Schous

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.