De Elephantman; humor, respect en pure vakmanschap

De Elephantman; humor, respect en pure vakmanschap

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen dinsdagavond was de eerste van maar 10 voorstellingen van de ‘Elephantman de musical’ van Frank Affolter in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord.

Geen grootse première vanwege budgettaire redenen, maar dat hoefde ook niet want deze voorstelling spreekt voor zich. Vanaf de eerste minuut word je in het waargebeurde verhaal gezogen. De Elephantman de musical gaat over Jozeph Merrick, die in het Engeland van 1880 de attractie was in een freakshow voor de lagere klasse van de bevolking. Bij deze freakshows werden mensen die misvormd waren tentoongesteld ter vermaak van het publiek. Wat niemand weet is dat Joseph niet de freak is die iedereen denkt, maar een heel intelligent persoon, met gevoelens net als ieder ander. Bij toeval ontmoet hij dokter Frederick Treves, arts aan het Londens ziekenhuis. Deze arts gaat er gelijk van uit dat Joseph, door zijn afwijking, niet erg bijster slim zal zijn. Maar tot zijn en vele andere hun verbazing blijkt dit niet juist te zijn. Joseph ervaart ook liefde; na een toevallige ontmoeting met de mooie, maar ook hele lieve Cathrin. Deze Cathrin ziet niet de misvormingen, maar de echte en  intelligente man die Joseph werkelijk is.

Vanaf de eerste minuut realiseer je dat je naar iets heel bijzonders zit te kijken, iets unieks. In het kleine theater voel je je alsof je echt in het verhaal zit. Het script van Lars Boom en de muziek van Frank Affolter sluiten nauw op elkaar aan, met daarbij een cast om u tegen te zeggen. Mathieu van den Berk als De Elephantman ontroert je en speelt deze rol met respect voor de man achter de Elephantman. Tom Norman, de eigenaar van de freakshow, wordt op een heel natuurlijke maar met een vleugje humor gespeeld door Jochem Feste Roozemond. Robbert Besselaar speelt de rol van dokter Treves met een flair, die je bij de rol van de dokter verwacht. Hanneke Engels speelt de mooie, maar lieve Cathrin en deze rol is Hanneke op het lijf geschreven, zij is niet alleen mooi en lief, maar wist iedereen te imponeren met haar fantastische zang. Lucie de Lange die koningin Victoria speelt, wist haar rol een twist te geven, die deze rol nodig had en geheel bij Lucie past. De rest van de cast  had meerdere rollen, maar dit had je vaak niet door vanwege de snelle wissels.

Het decor bestond uit slechts twee trappen, waarin ze verschillende lades gemaakt hadden, of met kussens, of met bloemen. Maar wat zeker ook een pre is in deze voorstelling, is de liveband – wat het totaal nog meer kracht bijzet..

Helaas is de voorstelling nog maar te zien tot en met 31 oktober, wat het zeker niet verdient, want deze voorstelling zou zeker niet misstaan in de grotere theaters in Nederland en België.

Ik zou bijna willen zeggen, dit moet je gezien hebben. Alles in deze productie is gewoon heel goed; de zang, het acteerspel, de muziek, ik kan totaal niets verzinnen wat niet goed is bij deze musical.

 

 

Script: Lars Boom
Muziek: Frank Affolter
Arrangementen: Maron Teerds
Regie: Frank Affolter
Regieassistent: Julien Antonetti
Choreografie: Tamar Shahinian
Kostuumontwerp en atelier: Liesbeth van Muyden.
Decorontwerp: Joris van Veldhoven
Geluid: Gijs Kater
Licht: Jan Kortbeek – Lightwise
Grime en make-up: Richard Nijboer

De Elephantman: Mathieu van den Berk
Tom Norman: Jochem Feste Roozemond
Treves: Robbert Besselaar
Cathrin: Hanneke Engels
Koningin Victoria: Lucie de Lange
Directeur Ziekenhuis: Bert Simhoffer
Esmee (verpleegster): Saskia Egtberts
Ensemble: Terrence Weijnschenk
Ensemble: Roelof van der Sar
Ensemble: Lisa van den Burg
Ensemble: Mats Hoogland

FOTO: Mieke van der Raay

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.