Classical Encounters presenteert programma 2019 en start kaartverkoop

Het jaarlijkse kamermuziekfestival Classical Encounters laat Den Haag en omstreken van woensdag 8 t/m zondag 12 mei 2019 weer vijf dagen lang bruisen van kamermuziek. Classical Encounters (voorheen Internationaal Kamermuziekfestival Den Haagwil een inspirerend platform bieden: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur, met bekende meesterwerken en muzikale verrassingen door internationale topmusici en aanstormend talent tijdens 15 concerten op de mooiste locaties in Den Haag (Nieuwe Kerk, Lourdeskerk, Museum COMM), Voorschoten (Kasteel Duivenvoorde) en, dit jaar voor het eerst, Leiden (Aalmarktzaal, Leidse Huiskamers). De kaartverkoop is gestart. 

Thema Classical Encounters 2019: Music Never Dies

Magere Hein, duivelskunsten en het hiernamaals: de eindigheid van ons bestaan vormt sinds mensheugenis een inspiratiebron voor componisten en andere kunstenaars. Artistiek leider Eva Stegeman –in 2018 ontving zij de Haagse stadspenning voor haar grote verdiensten voor de stad – wijdt dan ook een complete festivaleditie aan dit thema: ‘Music Never Dies‘! In de Murder, Myth & Mystery-concerten werpen we een licht op de mysterieuze levenseindes van beroemde componisten als Tsjaikovski, Chausson en Schumann. Niet iedereen blaast bejaard en levensmoe zijn laatste adem uit in bed. Sommige componisten kwamen op heel onverwachte of bizarre wijze aan hun einde.

Programma Classical Encounters 2019

Op het programma staan onmisbare ijkpunten uit het kamermuziekrepertoire als Schuberts De Dood en het Meisje, door onder meer Gordon Nikolic en Eva Stegeman, maar ook het Piazzolla-programma Ángelos y Diablos door stervioliste Isabelle van Keulen en haar tango-ensemble. Speciaal voor het festival bewerkte Marijn van Prooijen Mozarts (onvoltooide!) Requiem voor een kamerensemble in een unieke bezetting met onder meer bassethoorns, sackbut (Sebastiaan Kemner) en natuurhoorn (Teunis van der Zwart). Bariton André Morsch zingt Schuberts Winterreise in een in Nederland nog niet eerder uitgevoerde bewerking voor bariton en strijkkwartet. In Janáčeks Kreutzersonate, naar Tolstojs novelle, laten vier strijkers en een acteur Janáčeks notenen Tolstojs woorden samenvloeien. Dutch Classical Talent-finalist Pieter van Loenen speelt Over Orpheus, een theatrale pas de deux met danser Frederik KaijserLeo Samama verzorgt de inleidingen voor een groot aantal concerten. Het Rembrandt Frerichs Trio sluit het festival af en schetst op oude instrumenten een toekomst met muziek uit verschillende culturen die tot de verbeelding blijft spreken bij alle generaties: Music Never Dies

Classical Encounters in Den Haag en omstreken

Het festival doet niet alleen vertrouwde locaties aan als de Nieuwe Kerk, de Lourdeskerk en Kasteel Duivenvoorde, maar verlegt dit jaar letterlijk zijn grenzen: op donderdagavond is de Aalmarktzaal (Stadsgehoorzaal Leiden) het festivalpodium, terwijl op zaterdag drie Leidenaren hun deuren openstellen voor een serie Huiskamerconcerten. De afsluitende zondag houdt voor het eerst huis in het Haagse museum COMM (Museum voor Communicatie) – dé plek bij uitstek voor een festival dat de ontmoeting tussen musici en publiek centraal stelt.

Data: woensdag 8 t/m zondag 12 mei 2019

Tickets: http://www.classicalencounters.nl

FOTO: ©Jan Hordijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.