Chaplin; van stomme film tot briljante musical

Recensie: Martijn van Vuuren

In 2012 ging de musical Chaplin voor het eerst in première op Broadway, daarna was hij te zien in Brazilië en nu heeft de Vlaamse producent Musical Hall de rechten verworven van deze musical. Zij hebben er echter een geheel eigen versie van gemaakt en hoe!

De voorstelling start in de filmstudio van Chaplin waar hij terug kijkt op zijn eigen leven, en naar zijn rol als The Tramp. Het personage dat hem zoveel bekendheid gaf maar wat hem uiteindelijk ook zo in de problemen heeft gebracht. En dat is ook het mooie van deze voorstelling. In eerste instantie zullen de meeste mensen bij Charly Chaplin denken aan die man met dat snorretje en bolhoedje, maar in de voorstelling zien we vooral de man achter dit personage. Een man die een zeer bewogen leven heeft gehad.

De cast in deze Vlaamse productie bestaat ook grotendeels uit Vlamingen. De rol van Charly wordt met verve neergezet door Nordin de Moor. Een man met een prachtige stem. Ook de rol van zo bekende zwerver met zijn typerende bewegingen zet hij op een geloofwaardige manier neer. En dat is een grote opgave om in de huid te kruipen van iemand die zo geroemd wordt om zijn mimische talent.

De rol van Sidney, de broer van Charly, wordt gespeeld door Roel Vanderstukken. Hij valt vooral op door zijn geloofwaardige spel. De relatie tussen Charly en zijn broer Sidney vormt een belangrijke rode draad in deze productie. Hij zorgde voor Charly in zijn jonge jaren, werd zijn manager in Amerika en probeerde hem later te beschermen voor de fouten die hij maakte in zijn leven.

Naast een sterke cast kenmerkt deze voorstelling zich ook door de prachtige muziek die geschreven is door Chris Curtis en het decor, ontworpen door Matt Kinley. Op een redelijk eenvoudige wijze worden decorwisselingen uitgevoerd waarbij de castleden zelf voor het grootste gedeelte zorgen voor de wisselingen in de decor. In combinatie met het lichtontwerp van Bruno Poet weten ze prachtige sferen te creëren en je mee te nemen naar begin van de twintigste eeuw.

Met de musical Charly Chaplin heeft Music Hall iets in handen waarmee ze de wereld zouden kunnen veroveren. Helaas is de productie maar zeer kort in Nederland te zien en heeft het nog niet de bekendheid die het verdiend maar wellicht is deze voorstelling later nog eens te bewonderen.

hart heelhart heelhart heelhart heelhart heel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.