Cats is een grootse show

Tekst: Hélène Ouwerkerk-Koeleman

Bijzonder decor en kostuums

“Een voorstelling die nooit gaat vervelen”, zo omschrijft producent Frank van Paridon de musical Cats. Van Paridon, was een aantal jaar directeur bij Van den Ende theaterproducties, haalde vorig jaar de musical Cats naar Nederland. En niet zonder succes. De voorstellingen in Amsterdam waren stijf uitverkocht en nu staan Rotterdam, Breda en Tilburg op de speellijst. De producent kijkt ernaar uit.

Rotterdam -Als Frank van Paridon in het publiek zit dan kijkt hij graag naar de reacties om hem heen. “Bij Memory zie je mensen emotioneel reageren en zakdoekjes pakken. Zo grijpt de voorstelling aan. Ik ben zelf best wel snel verveeld maar Cats heb ik al 70 keer gezien en het blijft geweldig”, zegt hij. Niet voor niets was de musical de langslopende productie op West End en ook in de Verenigde Staten brak de musical records. Het geheim achter Cats is volgens Van Paridon enerzijds de muziek van Andrew Lloyd Webber en anderzijds de gedichten van T.S. Eliot. “Het is een hele poëtische musical”, zegt Frank van Paridon. “Het is ook de eerste keer dat Andrew Lloyd Webber voor een musical gebruik maakte van bestaande teksten. Tel daarbij de prachtige dans en fantastische kostuums op en je hebt een topmusical. Binnen twee minuten vergeet je dat je naar katten kijkt. Het is een mysterieuze maar ook megalomane show”, zegt de producent.

Cats toert nu door Europa. “Het is hard werken voor de internationale cast. Toen ze in Nederland aankwamen waren er veel extra repetities”, vertelt hij. De musical is in het Engels maar heeft Nederlandse boventiteling. “Maar eigenlijk zie je dat het publiek zo meegezogen wordt in de voorstelling dat de meeste mensen niet eens naar boven kijken.”

De komende twee weken is de voorstelling te zien in Rotterdam waarna de tournee verder gaat door onder andere Luxemburg en België. Rond de Pasen is de show weer terug in de Nederlandse theaters. “Het is een grote show vooral qua decor en cast. Je kan deze voorstelling dus alleen maar doen in grote theaters. In Nederland hebben we vijf theaters waar de show kan staan en in vier daarvan komen we”, vertelt hij. Frank van Paridon is erg blij dat de voorstelling twee weken in het Nieuwe Luxor in Rotterdam te zien is. “Het Nieuwe Luxor is een theater waar de voorstelling qua grootte past. Dit theater heeft echt een regiofunctie dus ook het publiek uit onder andere Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Hoek van Holland komt hier graag. Het is voor mensen uit andere steden een unieke kans om deze bijzondere voorstelling te zien.”

Musical

De musical Cats is tot en met 27 januari te zien in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Van 9 tot en met 14 april is de voorstelling te zien in Martiniplaza in Groningen en van 17 t/m 22 april in het Chassé Theater in Breda. Voor kaarten www.catsdemusical.nl.

Foto: Allessandro Pina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.